17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Vlada RS: Rok Agenciji za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta BiH za upis u državni registar univerziteta iz RS

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici dala je rok od sedam dana Agenciji za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta Bosne i Hercegovine da Univerzitet u Banjaluci i Istočnom Sarajevu upiše u državni registar reakreditovanih ustanova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ukoliko se Agencija i njen direktro ogluše na zahtjev Vlade, Vlada će izdati instrukciju članovima Upravnog odbora i zamjeniku direktora Agencije iz reda  srpskog naroda da do daljnjeg zamrznu svoj rad, a istovremeno će se pokrenuti inicajtiva za smjenu direktora. Takođe, tražićemo povlaćenje rektora iz RS iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH do daljnjeg”, rekao je danas nakon sjednice Vlade Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

On je rekao da je Enver Halilović, direktor Agencije za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta BiH, donio rješenje kojim odbija da upiše u državni registar Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, zbog čega je Vlada RS danas na sjednici u Banjaluci razmatrala situaciju i donijela nekoliko zaključaka.

- OGLAS -

“Već u ovoj sedmice Agencija za osiguranje kvaliteta i akreditaciju visokoškolskih ustanova RS s rektorima dva univerziteta u RS podnijeće krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv Envera Halilovića po zloupotrebi službenog položaja”, rekao je Rajčević.

Dodao je da će ukoliko ove inicijative ne urode plodom RS u okviru novog zakona o visokom obrazovanju definisati normativna rješenja u pravcu nepriznavanja nadležnosti  agencije na nivou BiH.

- Advertisement -

O zaključcima će upoznati Savjet ministara BiH, delegaciju EU u BiH i Larsa Gunnara Wigemarka, specijalnog predstavnika EU u BiH.

Rajčević je istakao da su Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu dobili rješenja o reakreditaciji od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, a da je novo rješenje Halilovića očigledna opstrukcija univerziteta iz RS.

“Mogu da garantujem da će naši univerziteti biti upisani u državni registar”, rekao je Rajčević i dodao da RS neće dozvoliti da univerziteti da ne budu upisani u državni registar jer ispunjavaju sve uslove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA