-1.1 C
Sarajevo
23.01.2025

Ova vrsta hrane povećava rizik od demencije

Osim godina i genetike, i hrana je jedan od faktora koji mogu uzrokovati demenciju, kako pokazuje novo istraživanje Američke akademije za neurologiju. Prerađena hrana povećeva rizik od razvoja ove bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 72.083 sudionika od 55 godina koji su se pratili oko deset godina. Do završetka istraživanja, kod 518 osoba dijagnosticirana je demencija, prenosi Eatthis.com.

U prosjeku za svako povećanje od deset posto u svakodnevnom konzumiranju prerađene hrane, rizik od demencije bio je veći za 25 posto, pokazali su rezultati.

- OGLAS -

Naime, prerađena hrana sadrži puno šećera, natrija, nezdravih masnoća te kemikalija koji negativno utječu na zdravlje. Nadalje, ako se prerađena hrana zamijeni minimalno procesuiranom ili neprerađenom – rizik je jako nizak.

Ovo je još jedan dokaz, kako navode stručnjaci, da hrana ima važnu ulogu u zdravlju organizma. Zato treba, ističu, informirate ljude o zamjeni nezdrave hrane zdravom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA