13.8 C
Sarajevo
20.09.2024

Organizacija ‘UDAS’ upozorava na opasnosti od mina

 World Vision i Organizacija amputiraca „UDAS”, kao partneri u implementaciji projekta  “Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”, koji je finasiran od Evropske unije, pozivaju nadležne institucije da ispune, ne samo obaveze koje se tiču čišćenja mina, nego i obaveze iz Konvencije o zabrani mina koje se odnose na podršku žrtvama mina u rehabilitaciji i socio-ekonomskoj integraciji.

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama mina, 4. aprila, Organizacija amputiraca UDAS u saopćenju za javnost upozorava da trenutno broj žrtava mina u BiH daleko prevazilazi 8.000, ali i da se svake godine povećava zbog novih minskih incidenata koji odnose živote bh. građana.

Istovremeno, podsjeća da je BiH nedavno usvojila Strategiju protivminskog djelovanja Bosne i Hercegovine 2018 – 2025, koja predviđa ispunjavanje preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču identifikacije i čišćenja preostalih miniranih teritorija do 2025. godine.

- OGLAS -

– Uvažavajući važnost stvaranja sigurnog okruženja, neophodno je osigurati da je okruženje pristupačno preživjelim od mina i drugim osobama sa invaliditetom. Isto tako je potrebno da se, ne samo preveniraju novi minski incidenti sa ljudskim žrtvama, već da se osnaže žrtve mina i druge osobe sa invaliditetom – navodi se u saopćenju.

Kako se, nadalje, ističe, žrtve mina treba da uživaju svoja prava i ostvare svoje potencijale te učestvuju u razvoju svojih zajednica kao potpuno integrisani građani.  

- Advertisement -

Udruženja žrtava mina i zagovarači za prava žrtava mina očekuju od nadležnih vlasti podršku u izradi segmenta Strategije protivminskih djelatnosti koji se tiče pomoći žrtvama mina.

Ova udruženja smatraju kako je obilježavanje 20-godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina i globalnog djelovanja prema “svijetu bez mina”, pravi momenat za udrživanje napora u ostvarenju “BiH bez mina, barijera i žrtava do 2025. godine”.

– Čišćenje miniranih teritorija predstavlja ogroman izazov imajući u vidu veličinu kontaminirane teritorije i broj ugroženih zajednica, te broj mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u BiH. Rješenje ovog problema će u velikoj mjeri ovisiti o kapacitetu nadležnih institucija da poboljšaju upravljanje protivminskim djelatnostima u BiH i mobiliziraju zajednicu na dodatni doprinos u ispunjavanju preostalih obaveza – navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA