26 C
Sarajevo
30.04.2024

Gradsko vijeće Bihaća traži strategiju upravljanja migrantskom rutom kroz BiH

Gradsko vijeće Bihać je na vanrednoj sjednici o situaciji s migrantima i izbjeglicama ponovo zatražilo od nadležnih državnih institucija hitno uključivanje u rješavanje migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona (USK), potpuno zatvaranje istočne granice BiH, te zabranu transporta migranata i izbjeglica kroz državu prema tom kantonu, posebno putem željezničkog saobraćaja.

Insistira se i na hitnom donošenju strategije upravljanja migrantskom rutom kroz BiH, kako bi se teret ravnomjerno rasporedio unutar države i smanjio direktni pritisak na Bihać. Upućen je i apel Ministarstvu vanjskih poslova BiH da reaguje prema institucijama Republike Hrvatske i pokrene aktivnosti u vezi vraćanja migranata i izbjeglica na nelegalan način u Bihać.

„Moramo biti humani i dostojanstveni, ali prije svega držati sigurnosnu i epidemiološku situaciju pod kontrolom. Ne smijemo dozvoliti plasiranje dezinformacija, odnosno radikaliziranje trenutne situacije. Potrebno nam je zajedništvo, jer očigledno je da nam država ne želi pomoći. U privremenom prihvatnom centru Borići smještene su porodice s djecom i građani protiv toga nemaju apsolutno ništa, međutim migrante i izbjeglice iz Bire bilo bi dobro izmjestiti van grada, u nenaseljeno područje“, rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

- OGLAS -

Istakao je i vrlo dobru saradnju i ozbiljan angažman međunarodnih organizacija, naročito Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja prema njegovim riječima, za razliku od vlastite države pomaže i olakšava situaciju.

„Također moram reći kako Grad Bihać nije, niti će dati saglasnost za otvaranje eventualnih novih migracionih centara na području našeg grada.To nam iz međunarodnih organizacija niko nije ni tražio, a određeni infrastrukturni i sanacioni projekti koji su u posljednje vrijeme realizirani nikako se ne mogu okarakterisati prodajom grada“, dodao je Fazlić.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) potvrđeno je kako su u ovoj organizaciji trenutno zaposlene 304 osobe s područja Unsko-sanskog kantona, od čega 90 posto zaposlenika iz grada Bihaća, te da se za njihove lične dohotke mjesečno izdvaja oko 350.000 KM. Još jednom je ponovljeno i kako se predstavnici IOM-a i ostalih stranih organizacija maksimalno zalažu da država preuzme kontrolu i nadzor nad ovom situacijom, te sugerišu uspješan princip rješenja koji je primijenjen u susjednoj Srbiji.

Jedan od zahtjeva Gradskog vijeća Bihać je i izmještanje migranata i izbjeglica koji trenutno borave u Biri van naseljenog područja Bihaća, a za to je dat i rok od tri mjeseca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA