17.7 C
Sarajevo
30.04.2024

Erdogan otputovao u posjetu Rusiji: Sve što Netanyahu radi je oprečno međunarodnom pravu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Zapadna obala palestinski teritorij i da izraelski premijer Benjamin Netanyahu krši međunarodne pravne norme, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik Erdogan danas je otputovao u zvaničnu posjetu u Moskvu, gdje će se treći put ove godine sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Erdogan je neposredno pred polijetanje na istanbulskom aerodromu “Ataturk” kazao kako Turska i Rusija vode intenzivnu saradnju i stalno unapređuju odnose u svim oblastima.

- OGLAS -

Erdogan i Putin će u Moskvi razgovarati o nizu bilateralnih i regionalnih tema, uključujući i situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji. Među bilateralnim temama će biti i vizna liberalizacija.

Dva lidera će predsjedavati i 8. zasjedanjem Visokog vijeća za međudržavnu saradnju.

Erdogan je danas osudio nedavnu izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora u Izraelu najavio aneksiju okupirane Zapadna obale.

“Zapadna obala je apsolutno palestinski teritorij. Svi Netanyahuovi potezi su oprečni međunarodnom pravu”, poručio je Erdogan.

Na upit da komentira prošlonedjeljne lokalne izbore u Turskoj, Erdogan je kazao da je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) uložila žalbe Vrhovnoj izbornoj komisija na izborni proces koji je u Istanbulu vođen za poziciju gradonačelnika.

On je kazao da je izborni proces završen, a da je sada u toku pravni proces.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA