22.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Rajčević: I dalje smatram da Halilović treba da bude smijenjen

I dalje smatra da direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini (HEA) Enver Halilović treba da bude smijenjen, jer, kako tvrdi, opstruira visokoškolske ustanove iz RS-a.

Halilović je, iz proceduralno-pravnih razloga, prije nekoliko dana odbio da upiše banjalučki i univerzitet u Istočnom Sarajevu u državni registar reakreditovanih visokoškolskih ustanova.

-Relevantan nam je stav EU i nadam se da će biti pozitivno i njihovo i mišljenje delegacije Evropske komisije u BiH, s obzirom da su naša dva univrziteta ispunila sve zakonske uslove, dobili rješenje od Agencije za akreditaciju i institucionalno akreditovani – rekao je Rajčević i dodao da od HEA-e očekuju da uvaži to stanje.

- OGLAS -

Podsjetio je na zaključke Vlade RS-a i rok do kraja ove sedmice, koji su dali Haliloviću da upiše univerzitete iz RS u državni registar te dodao da su sada u fazi čekanja.

-Dva su izlaza iz ove situacije, da Halilović uvaži stavove Vlade i upiše univrezitet u registar, jer su ispunili sve uslove, kao i da delegacija EU uvaži stavove Vlade RS-a i status akreditovanih univerziteta – rekao je Rajčević novinarima ističući da bi to značilo i neometan nastavak učešća visoko školskih ustanova u međunarodnim projektima, prvenstveno Erasmus plus programu.

- Advertisement -

Uoči konferencije o internacionalizaciji univerziteta u RS, istakao je da je strateški cilj entitetske vlade da se poveća naučna produktivnost tih visoko školskih ustanova, a time i njihova vidljivost u međunarodnim okvirima.

Na Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjoj Luci nalazi na 3.407 poziciji u svijetu.

-Ne možemo biti zadovoljni sa stanjem na sve tri liste, (Webometrics, Šangajskoj i Times Higher Education). Univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu su na pozicijama poslije 3.000 mjesta – rekao je Rajčević.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA