10.5 C
Sarajevo
20.10.2024

Bitka za Tripoli: Sprema li se novi rat u Libiji?

Libija je na rubu građanskog rata koji bi mogao ugroziti dosadašnje dugogodišnje diplomatske napore pomirenja naoružanih političkih frakcija. Napad pod vodstvom generala Kalife Haftara, ratnog zapovjednika s istoka zemlje, doveo je diplomate i UN do toga da uzalud pozivaju na primirje.

Frnacuska vlada bliska Haftaru, naglašava kako nije ranije bila upoznata s ovim napadom, koji se Tripoliju približio na 20 kilometara. Ishod tih borbi ne samo da bi mogao oblikovati libijsku politiku već i sigurnost cijelog Sredozemlja, te pitanje demokracije diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

 
Prije tri mjeseca odmetnuti 75-godišnji general Khalifa Haftar, vođa libijske nacionalne vojske, započeo je niz vojnih ofenziva iz svog uporišta na istoku Libije, pa je tako i zauzeo ključno naftno područje na jugu. Taj se potez doživljava prethodnikom napada na libijske protivničke baze – krhku vladu koju podržava UN sa sjedištem u Tripoliju, na zapadu zemlje. Napad na grad je pokrenut, piše The Guardian. Ishod tog napad mogao bi odlučiti ostaje li zemlja na dugom UN-ovom putu demokracije koja bi trebala ujediniti podijeljene institucije ili će pasti pod vojni režim, sličan onome u Egiptu. UN bi trebao održati konferenciju 14. i 15. travnja kako bi zemlju usmjerio na put pomirenja i izbora, a Haftar možda pokušava preduhitriti zaključke konferencije.

Tko kontrolira zemlju?

Nakon izbora u juniu 2014. godine zemlja je podijeljena na predstavnički dom koji se povukao u Tobruk, i kombinacija vođa, konkurentske administracije u Tripoliju. Podjela oponaša historijsku podjelu između istočne libijske regije Cirenaika i Tripolitanije na sjeverozapadu. Moć je podijeljena između obalnih gradova, plemena i naoružanih skupina, od kojih se neki naslanjaju na islamsko učenje a neki ne. U Tripoliju trenutačno postoje četiri milicije. Jedina institucija koja je učinkovita na međunarodnoj sceni je National Oil Corporation, koja je dominantni izvor bogatstva.

Tko je Khalifa Haftar i tko su oni koji ga podržavaju?

Postao je poznat kao general lojalan Muammaru Gaddafiju, sudjelovao je u pobuni s kojom je došao na vlast 1969. godine. Nakon manje od 20 godina dvojac se razišao a Haftar je proveo oko 20 godina u egzilu u SAD-u. Vratio se 2011. godine kako bi pomogao UN-u u rušenju Gadafija. Rekao je kako ga je vodila potreba za sigurnošću, a ne demokratijom. 

Mnogi su kritizirali sastav njegove vojske, a oštri kritičari kažu da je koristio brutalne metode da zaustavi disidente u Derni i Bengaziju, kao i da štiti časnike koje traži Međunarodni kazneni sud zbog ratnih zločina. Njegovi saveznici u susjednom Egiptu nadaju se da će im on donijeti stabilnost i spriječiti utjecaj muslimanskog bratstva.
 
Vojske su se razmnožile unatoč embargu. Barack Obama je situaciju nazvao “shitshow” i optužio europske saveznike, pa i Davida Camerona, da nisu napravili dovoljno da bi stabilizirali zemlju. Uzastopni napori UN-a da se pomire sve te frakcije nisu uspjeli, ponajviše zbog rasprava o raspodjeli moći i neovisnosti vojske.

Kako se u svemu tome snalaze Libijci?

Godinama su civili osjećali posljedice visoke inflacije, redukcija struje, i nasilja. Istraživanja pokazuju kako obični Libijci, posebno mladi, očajnički žele završetak borbi. Razvila se i industrija krijumčarenja ljudi u toj nestabilnosti, a iako je put imigranata u Italiji dramatično opao, hiljade  izbjeglica zarobljeni su u prihvatnim centrima gdje su nerijetko žrtve nasilja i seksualnog mučenja.
Što se čini diplomatskim putem?

Poput Sirije i Jemena ni Libiji ne pomaže ta podjela na razne frakcije. Turska i Katar podržavaju zapadne snage, dok Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Egipat podržavaju istok, s rastućom i prešutnom podrškom iz Francuske. Italija, Francuska i UN pokreću konkurentske mirovne procese, koji ponekad odražavaju i komercijalne interese. Rusija se ponaša poput “spojlera” dok je trenutačni cilj zapada podržati UN-ovu konferenciju i upozoriti Haftara da se preračunao. Potrebno je i da mu i njegovi najbliži politički saveznici isporuče ovu ne baš tako ugodnu poruku.
 
Dani koji slijede i borbe će najvjerojatnije odlučiti ima li Haftar potrebu da to sve i čuje.

- OGLAS -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA