7 C
Sarajevo
30.04.2024

Nakon sinoćnje bijesne noći, noć ispred nas će biti mirnija

Jak vjetar koji je sinoć puhao oko ponoći uznemirio je građane Sarajeva, ali i građane drugih bh. gradova. Na Ilidži je sinoćnji jak vjetar praćen kišom iščupao limeni krov sa jedne kuće. U Maglaju žestoki udari vjetra odnijeli su krov sa Prve osnovne škole. U Gornjem Vakufu došlo je do izlijevanja potoka iz korita.

U protekla 24 sata u Trebinju je palo više od 109 litara po metru kvadratnom, što je znatno više od prosjeka od prošle godine.

Tokom današnjeg dana također će puhati jak jugo, od 45 do 65 na sat. Naš meteorolog Nedim Sladić kazao je da se u noći ispred nas, ali ni narednih dana ne može očekivati jači vjetar.

- OGLAS -

“Vjetar koji je puhao olujnom jačinom sinoć, oslabio je jutros uslijed prolaska fronte sa jugozapada koji je kasnije obezbjedio porast atmosferskog pritiska zbog kojeg danas imamo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Došlo je i do pada gradijenta u pritiscima, što u prijevodu znači da se razlika u pritiscima smanjila i u određenoj mjeri iznivelisala što je za posljedicu imalo slabljenje vjetra.

I u nastavku dana ali i sljedećih dana ne očekuje se jači vjetar. Noć će biti mirna, vedra, ali uslijed bezvjetrice ove noći, temperature će biti ispod 10 °C, kako noćas nema neprekidnih južnih vjetrova koji drže temperaturu visočijom nego u uslovima bez njega”, kazao je Sladić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA