Drveno posuđe može se naći u svakom domaćinstvu. Neki čak imaju drvene kašike koje su uveliko starije i od njih samih. Stručnjaci savjetuju da drvenu kašiku što prije zamijenite modernom silikonskom.
Šta nedostaje drvenim kašikama? Lijepo izgledaju, ne grebu po tavi, jeftine su i prirodne. Nažalost, osim ovih prednosti, imaju i jedan nedostatak koji ih potpuno diskvalificira. Ako ne možete da ih bacite, zadržite ih kao ukrase. Ali nikada više ne bi trebalo da koristite drvene kašike kada kuhate hranu.
Matt Preston, australski kuhar i sudija na lokalnom “Master Chef” programu, razvio je “test drvenom kašikom”. Omogućava vam da odredite da li se predmet i dalje može koristiti ili se možete baciti.
Metoda koju on predlaže je vrlo jednostavna, a sve što vam treba je čaša tople vode. Stavite drvenu kašiku u to i ostavite dvadeset minuta. Po povratku, možda ćete biti veoma iznenađeni. I to je prilično negativno: primijetit ćete vodu punu prljavštine.