26.6 C
Sarajevo
28.09.2024

Višković: Nećemo odmah formirati rezervni sastav policije

 Ne mislimo odmah po usvajanju zakona i formirati taj sastav policije, jer za to trebaju i značajna finansijska sredstva. Ići ćemo etapno u tu priču i nemam ništa protiv da to uradi i Federacija BiH – kazao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Rezervni sastav policije se u RS-u, kaže, želi formirati prvenstveno zbog migranstke krize i elementarnih nepogoda, a nikako za “neke obračune unutar BiH”.

Smatra da bi, ukoliko ne budu akreditovani javni univerziteti u tom bh.entitetu, studenti trebalo da organizuju proteste kako bi to pitanje što prije bilo riješeno.

- OGLAS -

Višković je podsjetio da je entitetska vlada ranije dala određene rokove Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) BiH da upiše te visokoškolske ustanove u državni registar akreditovanih fakulteta te podnijela prijavu protiv direktora HEA-e, kao i da se obratila Evropskoj komisiji u BiH.

Kometarišući neodlazak na proljetno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Washingtonu kazao je da do danas nije dobio vizu SAD-a,  te da misli da je svjesno opstruisan njegov odlazak, jer bih bio jedini premijer iz BiH.

- Advertisement -

– To očito nekima nije bila namjera – ustvrdio je Višković i dodao da je bio spreman da ode na sastanak s MMF-om i Svjetskom bankom, ali da nije pretjerano tužan i što nije otišao.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA