7 C
Sarajevo
22.09.2024

Brnabić: Srbija i Mađarska treba da imaju ugovor o strateškom partnerstvu

Ona je novinarima poslije zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici kazala da ako neke dvije zemlje treba da imaju takvu vrstu partnerstva, to su onda Srbija i Mađarska, prenosi Beta.

Kako je istakla, Srbija je zahvalna Mađarskoj zbog učešća u zajedničkim projektima, odnosu prema srpskoj manjini, balansiranom odnosu prema Kosovu, i dodala da između dvije zemlje postoji iskren odnos i veliko prijateljstvo.

Brnabić je rekla da je Mađarska treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije među evropskim zemljama i da je u porastu trgovinska razmjena dviju zemalja.

- OGLAS -

Navela je da je počela izgradnja zajedničke fabrike pogona za preradu malina i drugog voća u Arilju, vrijedna 7,5 miliona eura, a da su dogovorena još najmanje četiri slična projekta tokom 2019. i 2020. godine.

“Novih 11 sporazuma koje smo upravo potpisali tiču se skoro svih oblasti, od infrastrukture, obrazovanja, zaštite životne sredine, odbrane i bezbjednosti. To pokazuje u kolikoj mjeri širimo saradnju i ulazimo u svaku poru našeg političkog i ekonomskog života”, rekla je Brnabić.

- Advertisement -

Po njenim riječima, Srbija je počela pripremne radove za izgradnju dionice gasovoda Turski tok kroz Srbiju, koji će ići od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, i da će do kraja mjeseca biti izdate i građevinske dozvole, poslije čega će zvanično biti otvoreni radovi.

Premijerka Srbije zahvalila je danas Mađarskoj na suzdržanom i balansiranom stavu po pitanju Kosova, uprkos tome što je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

“Mađarska je izrazila sumnju, uzdržan stav i protivljenje formiranju vojske Kosova i to pokazuje u kolikoj mjeri je važno naše partnerstvo i politički imamo mnogo bolje odnose, razumijevanje i veću podršku nego u prošlosti”, ocijenila je Brnabić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA