26.6 C
Sarajevo
28.09.2024

Federalni zastupnik DF-a, Ahmed DŽubur: “SDP je prešao ‘crvenu liniju’, svjedočimo eskalaciji primitivizma osvjedočenih populista”!

Džuburov komentar prenosimo u cijelosti…

SDP-u BiH pripada značajan broj intelektualaca i istinskih patriota koji su neprocjenjiva vrijednost Bosne i Hercegovine. Isti su u brojnim istupima favorizovali dobru saradnju sa DF-om i korespodenciju ispunjenu istinskim uvažavanjem. Ipak, aktuelno rukovodstvo SDP-a je imalo dijametralno drugačiji pristup. Nekorektan odnos SDP-a prema DF-u se manifestovao u izbornoj kampanji kada je prelascima pojedinih članova DF-a u SDP pridavan neprimjeren medijski tretman. Izbori su pokazali da je bilo riječ o perifernim ličnostima.

Nakon provedenih izbora je u javnim nastupima i prezentacijama nosilaca najviših funkcija u SDP-u (politički direktor, generalni sekretar, pojedini zastupnici u domovima naroda…), posebno na virtualnim mrežama (twitter, facebook…), demonstriran ničim izazvani otvoreni animozitet prema zvaničnicima DF-a, posebno Predsjedniku. Strpljivo smo i dostojanstveno trpili udarce u iskrenoj nadi da će prestati. Nije prestalo. Ovih dana svjedočimo eskalaciji primitivizma osvjedočenih populista iz SDP-a gdje ova stranka ciljano na medijske rasprave šalje govornike koji se posebno driluju i spremaju da provociraju i demonstriraju otvoreni animozitet prema reprezentima DF-a. Prešli su crvenu liniju, prenose Slobodna Bosna.

- OGLAS -

BH blok doživljavam kao izvanrednu ideju formiranja četvrtog, građanskog stuba vlasti. On je valjda bio formiran kako bi se etablirao kao najjača politička grupacija (32 poslanika u Federalnom parlamentu) koja je trebala da preuzme odgovornost i predloži premijera. Kako je vrijeme prolazilo, iz SDP-a i NS-e je objašnjavano da se formirao samo reda radi, u smislu pripreme za preuzimanje vlasti od nacionalnih stranaka koje bi trebalo uslijediti vjerovatno za nekih 70 godina. Odjednom je koalicija sa nacionalnim strankama bila odbojna pri čemu je za SDP isključivo SDA bila neprihvatljiva nacionalna paradigma. Stvarne namjere SDP u smislu formiranja vlasti je na jednom od sastanaka predstavnika BH bloka pred više svjedoka prezentirao njihov generalni sekretar. Sveti cilj SDP-a je bio slomiti SDA praveći savez sa HDZ-om i SBB-om. Neprirodna ljubav i simpatije prema HDZ-u imaju uzlaznu putanju i neobjašnjivu evoluciju. Danas svjedočimo da su populisti iz SDP-a, NS-e i SBB-a postali glasnogovornici stavova i razmišljanja Dragana Čovića koji više od svega štuje Herceg-Bosnu i oplakuje UZP. Potpuno su od njega preuzeli termine “legitimnog predstavljanja” i “bošnjačke reprezentacije”. Gospodi (“drugovima”) iz ovih stranaka poručujem da svoju energiju koja se svodi na jalove i zajedljive kritike DF-a, usmjere na one koji ugrožavaju stabilnost Države.

SDP ima puno ozbiljnih egzistencijalnih problema te im ovom prilikom izražavam zahvalnost što se u svome “behutu” brinu za našu budućnost. Moram ih razočarati: ona je na njihovu žalost nedvojbeno obećavajuća. Na posljednjem Glavnom odboru SDP-a je donesen zaključak da se ne ide u koalicije sa nacionalnim strankama (vjerovatno osim HDZ-a). Glavni odbor je poslao poruku svojim glasačima da će u opoziciji, bez želje i mogućnosti da utiče na društvene tokove biti u narednih nekoliko desetljeća. Istovremeno je svoje “čvrste” principe zgazio koalirajući sa ultranacionalistima u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo. Usput je u Unsko-sanskom kantonu izvlastio “partnerski” DF. Njihova argumentacija je bila da su svi ti ljudi koji su sa njima u novom, “principijelnom” savezu, cijeli život bili u nacionalnim strankama ali su doživjeli trenutnu katarzu i osvjedočeno preobraćenje.

- Advertisement -

Na prošlim opštim izborima DF je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na nivou Predsjedništva BiH i Federalnog parlamenta imao bolji rezultat od SDP-a, SBB-a i NS-e, sa samo četiri mjeseca ozbiljne kampanje. Poručujemo im da je naš odgovor borba za svakog čovjeka u naredne četiri godine i dalje. Odlazak ovih stranaka u naručje HNS-a ih je u Hercegovini a vjerovatno i u dobrom dijelu Bosne politički diskreditovalo. Prije svega Mostar i Hercegovina im neće nikada zaboraviti otvorenu, prijateljsku korespodenciju punu “uzajamnog razumijevanja” sa “legitimnim” Draganom Čovićem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA