7 C
Sarajevo
30.04.2024

Novi Pazar se pridružio akciji prikupljanja sredstava za obnovu Al-Akse i Notr Dama

 Grad Novi Pazar doneo je odluku da se priključi kampanji doniranja i prikupljanja novčanih sredstava za obnovu katedrale Notr Dam (Notre Dame) u Parizu, koja je teško oštećena u požaru koji se dogodio u ponedeljak naveče. Odlukom Gradske uprave Novog Pazara deo novca iz gradske kase i onog koji budu donirali građani Novog Pazara otići će i za pomoć u sanaciji oštećenih delova u kompleksu trećeg najsvetijeg mesta muslimana, džamije Al-Aksa, u starom jezgru okupiranog Istočnog Jerusalema. 

Prema rečima člana Gradskog veća Novog Pazara Mirsada Jusufovića, takva odluka doneta je s ciljem kako bi se skrenula pažnja na bitnost očuvanja kulturnog nasleđa koje čovečanstvu danas služi kao svojevrsno putovanje kroz vreme i prostor, ali i sa namerom da se ukaže na potrebu da ljudi ujedinjeni moraju voditi računa i poštovati civilizacijske vrednosti. 

  
“Džamija Al-Aksa i Notr Dam predstavljaju bitno kulturno nasleđe koje pripada čovečanstvu. Politika koju vodimo u Novom Pazaru već 11 godina je politika solidarnosti i suživota naroda različitih nacionalnosti i veroispovesti. Odluka koju smo doneli je simbolična, ali sa jasnom porukom. Mi nismo u mogućnosti da ponudimo puno, ali i na ovaj način pokazujemo da je Novi Pazar grad otvorenog srca”, rekao je u izjavi za Anadolu Agenzy član Gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović. 

On je dodao da će Gradska uprava Novog Pazara doneti odluku o sumi koja će biti izdvojena iz budžeta Grada, te da će biti otvoren i poseban tekući račun za uplate građana za obnovu ova dva verska objekta.

- OGLAS -

Požar u jednoj od najiskonskijih kulturnih i religijskih građevina u Evropi Notr Damu izbio je u ponedeljak nešto posle 18 časova. Požar je lokalizovan nakon više od 16 sati, a u gašenju je učestvovalo 400 vatrogasaca. Vatrena stihija u velikoj meri oštetila je katedralu na adi Sene, krovnu konstrukciju i glavni zvonik. Eksperti strahuju da je oštećena i glavna konstrukcija Notr Dama, te da će biti potrebno da se katedrala ponovo izgradi iz temelja. Pema podacima Fonda za obnovu Notr Dama, dva dana od stravičnog požara prikupjeno je preko milijardu evra za obnovu objekta. 

Gotovo u isto vreme kada je gorela katedrala Notr Dam u Parizu, izbio je požar i u kompleksu džamije Al-Aksa. Prema podacima iz saopštenja Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu, požar je izbio u jugozapadnom delu kompleksa Al-Aksa u jednom od sigurnosnih objekata, te se pretpostavlja da su ga izazvala deca. U saopštenju se dodaje da su vatrogasno-spasilačke službe blagovremeno intervenisale i ugasile požar. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA