-1.1 C
Sarajevo
20.01.2025

Proizvodnja kolagena može se pojačati konzumiranjem ovih 8 namirnica

Šećer, visoko prerađeni ugljikohidrati, gazirana pića, sušeno meso, konzerve, konzerve, slani, prženi u ulju i alkohol ubrzavaju starenje kože. Stoga je hranljiva ishrana neophodna za sjajnu kožu. Ishrana sa hranljivim žitaricama, voćem, povrćem, nemasnim mliječnim proizvodima, piletinom i ribom obezbjeđuje hranljive sastojke protiv starenja kože.

Pokazatelji nedostatka kolagena:

Bore i opuštena koža nastaju zbog nedostatka kolagena i gubitka vlage. Sljedeća indikacija je suha koža. Bez kolagena koža može postati suha i ljuskati se jer spriječava gubitak vode. Drugi utjecaj je gubitak gipkosti kože. Opuštenost kože i bore mogu biti rezultat gubitka kolagena. Nedostatak kolagena, koji ravnomjerno raspoređuje boju kože, uzrokuje hiperpigmentaciju. Staračke pjege i neujednačena pigmentacija mogu postati očiglednije kada nivo opadne. Regeneracija kolagena se najbolje postiže hranom. Konzumiranje hrane bogate kolagenom kao što je ovo voće i povrće je najukusniji način za povećanje nivoa kolagena.

- OGLAS -

Enzim papaje papain pojačava proizvodnju kolagena.
Vitamin C spanaća podstiče proizvodnju kolagena.
Šargarepa usporava razgradnju kolagena.
Cink i bakar u bademima podstiču stvaranje kolagena.
Krastavci izgrađuju kolagen i obnavljaju tkivo.
Bijeli luk povećava proizvodnju kolagena i smanjuje hiperpigmentaciju.
Visoka koncentracija vlakana i vitamina E u avokadu inhibira razgradnju kolagena.
Vitamin C u paradajzu podstiče stvaranje kolagena, dok se likopen bori protiv slobodnih radikala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA