15 C
Sarajevo
20.09.2024

Mlada nada bh. fudbala za Face: Edin Džeko nam je svima dao veliki zadatak

Zinedin Mustedanagić “dijamant sa Une” rođen je 01.avgusta 1998 godine. Svoje prve nogometne korake napravio je u NK”Sloga” iz Bosanske Otoke da bi preko Bubamare iz Slobode novske, već kao vrlo mlad sa 11 godina otišao u najslavniji češki klub Spartu gdje prolazi sve selekcije kluba i sa 18 godina potpisuje prve nastupe za seniorski tim giganta iz glavnog grada Češke. Iako vrlo mlad (19) upisao je preko tridesetak nastupa u seniorskim ekipama Dulke i Sparte iz Praga te tresao mreže u ligi Češke. a nakon probe u Dinamu, za koji je nastupao i njegov mnogo poznatiji rođak Džemal, bio je neko vrijeme član Slobode iz Bosanskog Novog.

U dresu reprezentacije BIH prošao je sve selekcije od U16,U17,U18,U19, U21 i do sada je skupio više od 40 nastupa. Učestvovao je u velikim pobjedama naših mladih reprezentacija nad Francuskom, Hrvatskom, Portugalom, Srbijom, Velsom, Malezijom.

 
  

Piše: Azra Mustedanagić

- OGLAS -

1.Kako si se počeo baviti fudbalom? 

„Prve fudbalske korake sam počeo u svom rodnom gradu u Bosanskoj Otoci. Kada dolaziš iz malog grada sve ti je neizvjesno. Finansijska situacija je dosta kompleksnija nego u većim gradovima. Uz puno ljubavi, volje, truda i upornosti i naravno uz veliku podršku svojih roditelja ne bi uspio. Loptu sam prvi put „napucao“ sa svoje četiri godine. Mogu reći da je pored mog talenta veliku ulogu za moj nastavak fudbalske karijere imao moj otac. Ostvarila mu se želja da postanem fudbaler.“- kroz smijeh dodaje.

- Advertisement -

2.. Da li imaš fudbalskog uzora i zašto baš on?

„Naravno da imam. Možda će odgovor biti i očigledan ali to je svakako Zinedin Zidane. Ja ne mogu da vam opišem koliko volim tog čovjeka. Sve što radi, radi sa srcem prije svega .“- nastavlja Zinedin.

Inače, mladi fudbaler iz Bos. Otoke dobio je ime po francuskom stručnjaku i legendi Kraljevskog kluba iz Madrida Zinedinu Zidaneu. Ne mogu da vam opišem koliko sam puta odgovorio na ovo pitanje. Jako sam ponosan što sam po njemu dobio ime, i nadam se da ću to ime opravdati kroz karijeru. 

Zinedin je krenuo stopama najboljeg strijelca bh. reprezentacije Edina Džeke, koji je također nogometnu afirmaciju stekao u češkoj ligi, natupajući za Teplice.

3. Prve ozbiljne korake Edin Džeko je počeo igrajući u Češkoj, da li misliš da ideš istim stopama?

„Odlično pitanje! Naravno da nam je Edin Džeko svima iz Bosne i Hercegovine dao veliki zadatak da idemo njegovim stopama. Puno je odricanja da se dostigne sve što je Edin. Veliki respekt i poštovanje za tog čovjeka kako u vezi njegovih djela u privatnom životu tako i u njegovoj karijeri. A što se tiče mojih stopa, pustit ćemo da vrijeme pokaže.“- rekao je.

4.Kakva je razlika igrati u Češkoj naspram igranja za BiH ? Da li je lakše ili teže?

„Iskreno, nijanse su u pitanju. Recimo ja sam prošao sve omladinske selekcije naše države i trenutno sam član U-21 reprezentacije te trenutno u klubu u kojem igram naravno da ima malo više obaveza, odricanja i discipline, ali opet kažem nije to problem, ako si posvećen onom što radiš do maksimuma onda su te stvari sasvim normalne i očekivane.“

5.Ima li nagovještaja da igraš za Bosnu i Hercegovinu? Očekuješ li poziv od Prosinečkog ili se već nešto desilo po tom pitanju?

„Još uvijek nisam dobio dobio poziv. Ali sve što radim naravno radim da dobijem taj poziv. To mi je jako velika želja. Trudim se, posvećen sam jako ovome, ponekad i privatni život ispašta nadam se da će se to u što skorijem roku desiti.“- nastavlja Mustedanagić. 

6.Koja je do sad za tebe najteža utakmica koju si odigrao?

„Možda će ovo zvučati malo pretenciozno ali za mene je nema. Znam šta mi je cilj, znam da je to je trenutno i moj život to sam odabrao. Zašto da smatram nešto teškim a želim da sam najbolji u tome.“

7.Gdje se vidiš u budućnosti, da li postoji šansa za svijetski klub da igraš?

„Vidim se u nekom od klubova iz Njemačke, Italije naprimjer. Jako volim njihov način igre.

U razgovoru za FACE Zinedin kaže da mu puno znači podrška i prisustvo porodice koji žive s njim u Pragu. Otac Enes, majka Hata i brat Ajdin. Želja mu je da jednog dana postane član seniorske reprezentacije BiH i da zaigra u seriji A u jednom od italijanskih ili njemačkih velikana.

  - Mlada nada bh. fudbala za Face: Edin Džeko nam je svima dao veliki zadatak

 

 

Video: Aid Bešić
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA