To nam sigurno budi lijepe uspomene i vraća nas u djetinjstvo. Danas vam predlažemo upravo takve punjene paprike za ručak.
Sastojci
- 700 g miješanog mljevenog mesa
- dva komada sitno sjeckanog luka
- 3 čehne sjeckanog bijelog luka
- jedna kašika mljevene slatke paprike
- jedna kaščica soli
- 1/2 kašike crnog bibera
- šest kašika riže
- jedna kašika sitno sjeckanog peršuna
- jedna kašika vegete
Ostalo:
- 1 kg paprika
- 1/2 dl maslinova ulja
- dvije velike kašike brašna
- jedna grančica lišća celera
- dvije do tri velike kašike koncentrata rajčice
- malo soli
Priprema
Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko ivica peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.
U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke .
Smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno. U to dodajte rajčicu ili koncentrat rajčice. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustinu umaka.
U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte 20 minuta u expres loncu ili sat i po u običnom loncu.
Poslužite vruće sa dosta umaka.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.
Papriku ovako punjenu možete i zamrznuti, ali samo ako je meso svježe i sigurni ste da nije bilo zamrzavano.