-6.2 C
Sarajevo
24.11.2024

Miris i okus djetinjstva: Ukusne punjene paprike koje su pravile naše majke

To nam sigurno budi lijepe uspomene i vraća nas u djetinjstvo. Danas vam predlažemo upravo takve punjene paprike za ručak.

Sastojci

  • 700 g miješanog mljevenog mesa
  • dva komada sitno sjeckanog luka
  • 3 čehne sjeckanog bijelog luka
  • jedna kašika mljevene slatke paprike
  • jedna kaščica soli
  • 1/2 kašike crnog bibera
  • šest kašika riže
  • jedna kašika sitno sjeckanog peršuna
  • jedna kašika vegete

 

Ostalo:

- OGLAS -
  • 1 kg paprika
  • 1/2 dl maslinova ulja
  • dvije velike kašike brašna
  • jedna grančica lišća celera
  • dvije do tri velike kašike koncentrata rajčice
  • malo soli

Priprema

Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko ivica peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.

U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke .

- Advertisement -
Dobro izmješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa (neće vam ništa biti od malo sirovog mesa).

Smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno. U to dodajte rajčicu ili koncentrat rajčice. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustinu umaka.

U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte 20 minuta u expres loncu ili sat i po u običnom loncu.

Poslužite vruće sa dosta umaka.

Posluživanje

Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.
Papriku ovako punjenu možete i zamrznuti, ali samo ako je meso svježe i sigurni ste da nije bilo zamrzavano.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA