3 C
Sarajevo
20.01.2025

Jeste li znali da šećer zapravo nije glavni uzrok debljanja, već druge namirnice sa ovim sastojkom

Izbjegavanje debljanja u srednjim godinama ne zahtijeva komplikovanu promjenu prehrane, predlaže nova studija.

Istraživači u Sjedinjenim Državama analizirali su više od dvije decenije podataka od skoro 137.000 ljudi i otkrili manje debljanja među ljudima koji su jeli više cjelovitih žitarica, voća i povrća bez škroba – poput brokule, šargarepe i zelja – i manje refiniranih žitarica, škrobnog povrća i slatka pića.

Studija pokazuje da je “kvalitet ugljikohidrata u ishrani osobe mnogo važniji od količine”, rekao je njen stariji autor Walter Willett, profesor epidemiologije i prehrane na Harvardu.

- OGLAS -

Do sada, rekao je Willetts, nije postojala studija koja bi pokazala utjecaj smanjenja količine refiniranih žitarica, škrobnog povrća i slatkih napitaka na debljanje.

„Da li je šećer negativac? Trebalo bi da bude iza rešetaka”, rekao je. “Ali zanimljivo je da postoje i veći negativci. Sve u svemu, škrob je veći negativac.” Škrobna hrana uključuje bijeli hljeb i povrće, kao što su grašak, kukuruz i krompir.

- Advertisement -

Dok se ova studija bavila dugoročnim debljanjem, ranije istraživanje je pokazalo da su kvalitetniji ugljikohidrati povezani s manjim rizikom od srčanih bolesti i određenih karcinoma, rekao je Willett.

Studija je pokazala manje debljanje među ljudima koji su izbjegavali:

  • Hranu napravljenu od rafiniranih žitarica, posebno proizvodi od bijelog brašna.
  • Skrobno povrće.
  • Bijela riža.
  • Pića zaslađena šećerom.

Ove namirnice imaju visok glikemijski indeks, koji je mjera povećanja šećera u krvi nakon konzumiranja, rekao je Willett. Kada osoba jede hranu poput krompira s visokim glikemijskim indeksom, škrob se lako i brzo apsorbira, uzrokujući skok šećera u krvi što dovodi do stvaranja i skladištenja više masti. Mnoge škrobne namirnice takođe sadrže malo vlakana.

Willett je savjetovao ljudima da jedu više:

  • Cijelo voće. Voćne sokove treba izbjegavati jer su vlakna uklonjena.
  • Neskrobno povrće, uključujući špinat, kelj, brokulu i mrkvu.
  • Integralne žitarice. Način da se utvrdi da li je hrana od cjelovitog zrna je da provjerite etiketu. Namirnice od cjelovitog zrna uključuju hljeb od cjelovitog zrna, tjesteninu od cjelovitog zrna i zobene pahuljice, kao i kokice, kinoju i ječam.

Šećerima i škrobu u ovoj hrani potrebno je duže da ih tijelo apsorbira, što znači da imaju mnogo manji neposredni utjecaj na šećer u krvi i na taj način dovode do manje proizvodnje i skladištenja masti, rekao je Willett.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA