-6.2 C
Sarajevo
24.11.2024

Najbolji način da sterilizirate tegle za zimnicu: Ovako su to radile naše nane

Osim toga rizikujete svoje i zdravlje svojih ukućana ukoliko jedete hranu koja nije u potpunosti sigurna.

Različiti ljudi različito pribjegavaju raznim načinima za sterilizaciju staklenki za zimnicu. Postoji opcija da se nakon temeljitog pranja tegle potapaju u vruću vodu kako bi ubile bakterije pri čemu treba biti maksimalno oprezan. 

Prvo, tegle, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu popucati kad dođu u dodir s vrućom vodom. Drugo, dok se tegle postavljaju u vodu ona prska na sve strane, pa postoji opravdan rizik da dobijete ozbiljne opekotine na rukama.

Umjesto toga bolje je i sigurnije primjenjivati jednostavan trik koji su koristile naše nane. One su na vrlo jednostavan način sterilizirale tegle, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da je stajala u smočnici.

Kako biste postigli efekat sterilizacije potrebno je najprije dobro oprati tegle s deterdžentom za pranje suđa. Uklonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje boca dobro dođu posebne četke koje imaju dugu dršku kako biste došli do najudaljenijih dijelova na dnu same boce.

- OGLAS -
Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom zraku da se dobro ocijede i osuše. Prije samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni te unutra stavite čiste i suhe tegle.

Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se steriliziraju. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne te u vruće tegle stavite vrući ajvar ili džem, odnosno sok od paradajza ili nekog drugog voća. Odmah zatvorite tegle i odložite ih u kutiju u koju ste stavili deku.

Kad sve završite zamotajte tegle u deku ili pokrivač kako bi se postepeno hladile sljedeća 24 sata. Poslije toga možete ih prebaciti u ostavu, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte u zamrzivaču jer je hrana došla u dodir sa zrakom i bakterijama koje se prenose na ovaj način. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA