Namirnice često stavljamo u frižider kako se ne bi pokvarile i kako bi nam što duže trajale.
Međutim, mnoge namirnice koje držimo u frižideru ne bi trebali jer one mogu stajati i na sobnoj temperaturi a da se ne pokvare.
Banane
Banane bolje zadržavaju svoje hranljive materije kada se drže van frižidera. Hladne temperature zapravo usporavaju proces zrelosti. Ali u većini frižidera ima i dosta vlage što može prouzrokovati da banane postanu smeđe ili čak crne.
Ako zaista želite da banane traju duže, narežite ih na male komade i čuvajte ih u plastičnim kesama u zamrzivaču. Smrznute banane su savršene za smoothie.
Hljeb
Ništa ne isušuje hljeb brže nego da ga ostavite u frižideru. Na niskim temperaturama, hljeb će postati bajat, suh i bez ukusa. Takođe, hljeb djeluje kao neka vrsta spužve i on će upiti sve mirise koji se zadržavaju oko vašeg frižidera.
Da biste bili sigurni, ostatke hljeba čuvajte u kutiji za hleb, koja će spriječiti da hljeb izgubi vlažnost koja mu daje poseban ukus. Ako nemate kutiju za hljeb, uvijek možete da ga čuvate u mikrovalnoj. Samo pazite da je slučajno ne uključite.
Krastavci
Krastavcima ne prija kada su ostavljeni u frižideru. Oni mogu brzo postati vodeni i izgubiti dosta svog ukusa. Umjesto toga, čuvajte krastavac na pultu ili u ostavi. Samo ne zaboravite na njega, kako ne biste kasnije pronašli pokvareni krastavac.
Senf
Senf je sličan kečapu po tome što može duže da stoji van frižidera. U stvari, senf može trajati čak i duže od kečapa jer sadrži prirodnu kiselinu koja deluje kao konzervans.