11.6 C
Sarajevo
22.09.2024

Prvačići koji nisu vakcinisani neće biti upisani u škole u Sjevernoj Makedoniji

U osnovne škole u Sjevernoj Makedoniji neće biti upisivani prvačići koji nisu vakcinisani, potvrdio je portparol vlade u Skoplju Mile Bošnjakovski.

Kako je kazao neće se odstupati od mjera koje su donesene sa proglašenjem epidemije malih boginja u cijeloj državi i da u narednu školsku godinu neće biti upisani prvačići za koje nije dostavljen karton za vakcine.

– Vakcinacija je obavezna, u prvi razred neće moći da se upišu djeca koja nisu vakcinisana. Zakon za osnovno obrazovanje, član 46, stav 2, je jasan, izjavio je Bošnjakovski.

- OGLAS -

Inače, terenska vakcinacija u školama sprovodi se planiranom dinamikom, a Bošnjakovski ističe kako je neophodno podići stepen imunizacije te tako spriječiti epidemija malih boginja.

Prema posljednjim podacima, od 20. do 25. aprila prijavljeno je 95 novih slučajeva malih boginja u Sjevernoj Makedoniji, dok je od početka epidemije (decembar, prošle godine) registrirano 1.175 oboljelih.

- Advertisement -

– Stopa oboljelih od malih boginja je 56,8 na 100.000 stanovnika što je najveći broj registriranih slučajeva u posljednjih 10 godina, podaci su Institut za javno zdravlje te S. Makedonije.

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA