Novak je svojedobno izbacio meso iz prehrane, što mu je pomoglo da sačuva zdravlje i fizičku formu, pa je u dobi od 34 godine igrao nerealno zahtjevan tenis.
Jedna od namirnica koja je neizostavan dio prehrane u porodici Đoković je kvinoja. Kvinoja ne deblja i sastavni je dio obroka Jelene Đoković i njenog supruga.
Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može parirati proizvodima životinjskog porijekla. Bogata je vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.
Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reuma, a zbog visokog udjela kalija povoljno djeluje i na kardiovaskularni sistem.
Odlična je zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju prehranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.
Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako je dodate u kupus, krompir ili drugo povrće, osjetit ćete punoću okusa koja se može dobiti samo kuhanjem mesa, piše Story
Korisna svojstva također se vide i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste tijelo. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju češnjak i luk, ali i drugi začini.