-2.1 C
Sarajevo
23.11.2024

Jeste li čuli za “oženi me” piletinu? Ovaj recept je sve popularniji

Potrebno vam je:

  • tri velika komada pilećih prsa ili šest pilećih fliea prethodno posušenih kuhinjskim ubrusom

  • malo soli i crnog bibera

    - OGLAS -
  • 30 g brašna

  • otprilike 45 ml maslinovog ulja (možete još dodati po potrebi)

    - Advertisement -
  • 40 g neslanog maslaca

    • tri čena bijelog luka

    • kašika sosa od paradajza

    • 1/2 kašičice sušenog origana (po želji)

    • malo crvene paprike (po želji)

    • 240 ml pilećeg bujona

    • 120-180 ml pavlake

     
    • 40 g parmezana

    • oko 70 g sušenog paradajza

    • malo bosiljka

    Priprema

    Ukoliko koristite pileća prsa, počnite od najdebljeg kraja i prerežite svaki komad pilećih prsa vodoravno na pola tako da na kraju dobijete ukupno šest komada. S obje strane ih dobro posolite i pobiberite.

     

    U tanjir stavite brašno i u njega uvaljajte svaki komad filea. Zatim ih poredajte na veliki tanjir.

    Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Kad se zagrije, smanjite vatru i dodajte maslac. Ispecite meso s jedne i druge strane dok ne porumeni (otprilike pet minuta). Ulje dodajite po potrebi. Meso redajte na tanjir.

    Smanjite vatru, dodajte bijeli luk i dinstajte otprilike dvije minute. Dodajte sos od paradajza pa miješajući dinstajte dvije minute. Po želji dodajte crvenu papriku i origano. Pojačajte vatru na srednju i dodajte temeljac.

    Neka se kuha otprilike pet minuta, tj. dok se tečnost ne smanji na pola. Dodajte pavlaku i lagano miješajte dok se sos ne zgusne, oko tri minute. Umiješajte parmezan i sušeni paradajz. Vratite piletinu na tavu i pecite oko četiri minute. Sklonite je s vatre i poslužite uz bosiljak. Prijatno!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA