-2.1 C
Sarajevo
23.11.2024

Ko može odoljeti jabukovači: Morate isprobati ovaj recept!

Ovaj jednostavan recept za pitu od jabuka prenosi se bez nekih posebnih izmjena i upravo takav je savršen.

Sam okus pite varira u zavisnosti od okusa samih jabuka, tako da može biti kiselkastija ili slađa bez obzira na količinu šećera u agdi. Ako volite jufke, možete da je pospete sjeckanim orasima prije nego je savijete ili da u fil dodate grožđica.

Sastojci:

- OGLAS -
  • 1.5 kg jabuka;
  • dvije kašike putera;
  • dvije kašike šećera;
  • jedna mala kašika cimeta;
  • jedna mala kašika vanilija ekstrakta ili dva vanilin šećera;
  • 500 g jufki za pitu ili baklavu.

Za agdu

  • dvije velike šolje šećera;
  • jedna velika šolja vode;
  • malo manje od jedne velike šolje soka od jabuka (koji smo dobili kad smo iscijedili jabuke). 

Za posipanje jufki

- Advertisement -
  • 100 g putera;
  • 100 ml ulja.

Priprema:

Jabuke ogulite i narendajte ih na krupnoj strani. Stavite ih na cjediljku i kašikom pritiskajte po površini da ocijedite višak soka. Sok koji ste dobili ostavite sa strane; upotrijebit ćete ga posliije. Treba da dobijete oko 150 ml soka. Ako ste dobili manje, u taj sok dospite još malo vode.

Na zagrijanoj tavi otopite dvije kašike putera, pa stavite ocijeđene jabuke unutra. Dodajte i dvije kašike šećera, cimet i vaniliju. Jabuke dinstajte od pet do sedam minuta, dok ne omekšaju. Ostavite ih da se prohlade dok spremate agdu.

Za agdu: sve sastojke stavite u šerpu. Od momenta ključanja, kuhajte pet minuta, pa je skinite sa ringle. Otopite puter i ulje. Rernu zagrijte na 200 stepeni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA