Ovaj jednostavan recept za pitu od jabuka prenosi se bez nekih posebnih izmjena i upravo takav je savršen.
Sam okus pite varira u zavisnosti od okusa samih jabuka, tako da može biti kiselkastija ili slađa bez obzira na količinu šećera u agdi. Ako volite jufke, možete da je pospete sjeckanim orasima prije nego je savijete ili da u fil dodate grožđica.
Sastojci:
- 1.5 kg jabuka;
- dvije kašike putera;
- dvije kašike šećera;
- jedna mala kašika cimeta;
- jedna mala kašika vanilija ekstrakta ili dva vanilin šećera;
- 500 g jufki za pitu ili baklavu.
Za agdu
- dvije velike šolje šećera;
- jedna velika šolja vode;
- malo manje od jedne velike šolje soka od jabuka (koji smo dobili kad smo iscijedili jabuke).
Za posipanje jufki
- 100 g putera;
- 100 ml ulja.
Priprema:
Jabuke ogulite i narendajte ih na krupnoj strani. Stavite ih na cjediljku i kašikom pritiskajte po površini da ocijedite višak soka. Sok koji ste dobili ostavite sa strane; upotrijebit ćete ga posliije. Treba da dobijete oko 150 ml soka. Ako ste dobili manje, u taj sok dospite još malo vode.
Na zagrijanoj tavi otopite dvije kašike putera, pa stavite ocijeđene jabuke unutra. Dodajte i dvije kašike šećera, cimet i vaniliju. Jabuke dinstajte od pet do sedam minuta, dok ne omekšaju. Ostavite ih da se prohlade dok spremate agdu.
Za agdu: sve sastojke stavite u šerpu. Od momenta ključanja, kuhajte pet minuta, pa je skinite sa ringle. Otopite puter i ulje. Rernu zagrijte na 200 stepeni.