12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Marjanović: DF će snositi posljedice i benifite ulaska u vlast. Šestorka u KS će opstati.

Damir Marjanović bio je gost večerašnjeg Bosanskog vjestnika. Tokom gostovanja razgovarao je o političkoj situaciji u našoj zemlji – o BH bloku, ali i šestorci. Smatra da ta ideja može zaživjeti.

Kako je javnosti već poznato Damir Marjanović pored Peđe Kojovića, aktualnog predsjednika Naše stranke, kandidat je za novog stranačkog lidera. Iako se u javnosti pojavila informacija u stranci vlada netrpeljivost među kandidatima, Damir je to demantovao.

To je jedan unutarstranački proces koji prolazi na jedan fin način. Imamo dosta razumijevanja. Vidjet ćemo. Delegati će odlučiti na Kongresu. Naša stranka je fina jedna ekipa. Stranka ne pati od simbola lidera“, kazao je Damir.

- OGLAS -

Istaknuo je da bez obzira ko kog bio predsjednik stranka nastavlja stazama kojim je krenula, te dodao da će na sljedećim izborima Naša stranka biti jača. Na konstatacije Ive Komšića da je Naša stranka defanzivna, Damir odgovara:

„Ivo Komšić je iskusni političar, desetljećima je na političkoj sceni, ali ja se neću složiti sa njim. Šestorka funkcioniše jako dobro. Tamo gdje je bila obaveza Naša stranka je preuzela odgovornost. Analizirali smo Federalni nivo, ruke koje imamo u Parlamentu nisu dovoljne, te smo procijenili da je bolje da ostanemo u opoziciji. Konačni stav stranke je da nećemo sa nacionalnim strankama“, istaknuo je.

- Advertisement -

Dokatnuo je i Socijaldemokratskog pokreta, „stranke“ čije je osnivanje najavljeno proteklih dana.

„Teško je govoriti o nečemo o čemu ne znate mnogo. Znam neke informacije iz medija. Sve bi bilo špekulacija, da li su dobri, da li su jaki, jer nisam vidio platformu. Vidio sam imena političara koji su na sceni 25 godina i od njih ne očekujem mnogo“, kazao je Marjanović.

Na komentare da je BH blok doživio krah, Damir odgovara:

„Bh. Blok nisu tri stranke. BH blok je ideja, jedna ideja o nastajanju, nastala u početku više iz dva izvora nego tri. SDP i Naša stranka kada su pričali o BH bloku, zamislili kao platformu. To se sada realizira. Planiramo napraviti platformu na državnom nivou, kao što je šestorka u Sarajevu. BH blok nije privatno vlasništvo. To je koncept koji treba da okupi progresivni dio“.

Za sada još nije poznato koje stranke će biti dio BH bloka. Očekuje da se snaga BH bloka uskoro pokaže. Prokomentarisao je špekulacije u medijima kojim se ostavlja dojam da se DF povukao zbog SBB-a.

„Mislim da je DF donio političku odluku, dobru za stranke. Benefite i posljedice će snositi DF. Benefite sada, a posljedice najvjerovatnije na izborima, kako glasači odluče. Što se SBB-a tiče, da ne trčim pred rudu, da sačekamo da vidimo šta će se desiti. Komšić i Fahrudin su iskusni političari“, zaključio je za kraj.

Smatra da je DF donio legitimnu odluku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA