11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Prekretnica modernog ratovanja: Ovako je Izrael odgovorio na kibernetički napad (VIDEO)

Vojni stručnjaci uvjereni su kako će se ratovi budućnosti sve više voditi s tipkovnicama i računalima, umjesto s oružjem, tenkovima i avionima jer bi jedan učinkoviti kibernetički napad mogao npr. uništiti važnu infrastrukturu i poremetiti komunikacije i time ugroziti vojne akcije, kao i život civila. No usprkos važnosti i potencijalu kibernetičkih napada, Izraelci smatraju kako su raketiranje i bombardiranje i dalje učinkovitiji način napada i eliminacije protivnika.

U akciji koju su neki novinari nazvali prekretnicom modernog ratovanja, po prvi puta jedna je vojska na hakerske napade odgovorila stvarnom, a ne virtualnom silom. Iako Izraelci nisu otkrili previše detalja, njihovo ministarstvo obrane objavilo je kako su tijekom vikenda otkrili i spriječili pokušaj kibernetičkog napada na Izrael od strane Hamasa.

Kao što je poznato, posljednjih nekoliko dana vladalo je ratno stanje u Pojasu Gaze, a Hamas je pokušao borbe prebaciti i na virtualni teren kibernetičkom napadom s kojim bi, tvrde iz izraelskog ministarstva obrane, “ugrozili kvalitetu života građana Izraela”. Napomenuli su kako su cijelo vrijeme bili korak ispred Hamasa, kao i da sam napad nije bio previše sofisticiran pa je brzo spriječen. Nakon toga uslijedio je zračni napad na zgradu u kojoj je Hamas planirao hakerski napad, a rezultat bombardiranja možete vidjeti iz priloženog videozapisa koji je objavilo ministarstvo obrane Izraela.

- OGLAS -

Hamas više nema mogućnosti pokretanja kibernetičkih napada, komentirali su Izraelci.

Novinari ZDneta podsjećaju kako su Amerikanci prije četiri godine na događaje koji su se odigrali u virtualnom prostoru (objava određenih dokumenata o članovima američke vojske na internetu od strane člana ISIS-a), odgovorili napadom i ubojstvom osobe odgovorne za objavu tih dokumenata, no taj se napad nije dogodio u stvarnom vremenu i tijekom samih borbi, već putem drona nekoliko mjeseci kasnije.

- Advertisement -

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA