Potrebno:
• 250 g crne čokolade za kuhanje
• 200 g maslaca
• 4 jaja
• 180 g šećera
• 300 g mljevenih badema (ili bademovog brašna)
• šećer u prahu za posipanje
Priprema
Grubo isjeckajte čokoladu za kuhanje, pa je rastopite na pari i dodajte joj omekšali maslac. Smjesu dobro promiješajte. Odvojite bjelanca od žumanaca. Žumanca pomiješajte sa šećerom i miješajte dok se šećer potpuno ne rastopi. U smjesu sa maslacem i čokoladom dodajte smjesu od žumanaca i pomiješajte.
Bjelanca umutite u čvrst snijeg, pa i to dodaje prethodno pripremljenoj smjesi, ali špatulom i to vrlo pažljivo i lagano. Na kraju umiješajte bademovo brašno (ili izblendane blanširane bademe).
Smjesu stavite u okrugli kalup koji ste prethodno podmazali maslacem. Tortu pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Izvadite i sačekajte da se ohladi. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu, a po želji dodajte svježe voće.