Ova poslastica koja potječe iz Turske postala je neizostavan dio i na domaćim stolovima. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je da tijesto bude hrskavo izvana, a mekano iznutra.
Prema ovom starinskom receptu, dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a u pripremi će uspjeti i početnici u kuhinji.
Sastojci
Za tijesto
- četiri krupnija jajeta;
- 400 ml vode;
- 100 ml ulja;
- 250 g brašna;
- dvije kašičice šećera;
- prstohvat soli;
- jedan l ulja za prženje.
Za sirup
- jedan kg šećera;
- 600 ml vode;
- kriške od pola limuna.
Napomena:
Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lijepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.
Priprema
U dublju posudu ulijte vodu, dodajte ulje, šećer i so. Kada provri, maknite s peći i dodajte brašno. Miješajte dok se napravi čvrsta smjesa. Ostavite tijesto petnaestak minuta da se prohladi.
Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Zatim ih dodajte tijestu i sjedinite mikserom. Kada vam se čini da ste dobili mekano, svilenkasto tijesto, gotovo je. Tim tijestom napunite špric za tulumbe.
U dublju tavu nalijte litru ulja. U hladno ulje tiskajte tulumbe oko deset centimetara dužine. Pazite da ne budu preblizu jer će narasti. Povremeno ih okrenite i pustite da se prže dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih kašikom i stavljajte u sirup (agdu).
Isključite šporet i ostavite ulje da se barem deset minuta hladi. Zatim istisnite novu turu tulumbi. Kad je druga tura gotova, prvu izvadite u pleh, a drugu u agdu. Ponavljajte dok ima tijesta.
Kad su sve tulumbe gotove, prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite ih u frižideru da se hlade. Od ove količine možete dobiti oko četrdeset tulumbi.