-5.1 C
Sarajevo
23.11.2024

Niko im ne može odoljeti: Isprobajte ovaj starinski recept za tulumbe!

Ova poslastica koja potječe iz Turske postala je neizostavan dio i na domaćim stolovima. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je da tijesto bude hrskavo izvana, a mekano iznutra.

Prema ovom starinskom receptu, dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a u pripremi će uspjeti i početnici u kuhinji.

Sastojci

- OGLAS -

Za tijesto

  • četiri krupnija jajeta;
  • 400 ml vode;
  • 100 ml ulja;
  • 250 g brašna;
  • dvije kašičice šećera;
  • prstohvat soli;
  • jedan l ulja za prženje.

Za sirup

- Advertisement -
  • jedan kg šećera;
  • 600 ml vode;
  • kriške od pola limuna.

Napomena:

Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lijepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.

Priprema

U dublju posudu ulijte vodu, dodajte ulje, šećer i so. Kada provri, maknite s peći i dodajte brašno. Miješajte dok se napravi čvrsta smjesa. Ostavite tijesto petnaestak minuta da se prohladi.

Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Zatim ih dodajte tijestu i sjedinite mikserom. Kada vam se čini da ste dobili mekano, svilenkasto tijesto, gotovo je. Tim tijestom napunite špric za tulumbe.

U dublju tavu nalijte litru ulja. U hladno ulje tiskajte tulumbe oko deset centimetara dužine. Pazite da ne budu preblizu jer će narasti. Povremeno ih okrenite i pustite da se prže dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih kašikom i stavljajte u sirup (agdu).

Isključite šporet i ostavite ulje da se barem deset minuta hladi. Zatim istisnite novu turu tulumbi. Kad je druga tura gotova, prvu izvadite u pleh, a drugu u agdu. Ponavljajte dok ima tijesta.

Kad su sve tulumbe gotove, prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite ih u frižideru da se hlade. Od ove količine možete dobiti oko četrdeset tulumbi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA