-1.2 C
Sarajevo
23.11.2024

Niko ne ostaje ravnodušan na mramorni kuglof: Isprobajte ovaj recept!

Mramorni kuglof je jedan poprilično poznat desert, koji se često znao naći na trpezi tokom cijele godine. Mekan i mirisan odlično ide uz tople napitke poput kafe, čaja, kakaa i mlijeka. 

Ako nemate kalup namijenjen za pečenje kuglofa, možete iskorisititi i obični kalup za pečenje biskvita. Također, neka čaša kojom ćete mjeriti sastojke bude od 200 mililitara.

Sastojci:

  • četvoro jaja;
  • četiri čaše brašna;
  • dvije čaše mlijeka;
  • dvije čaše ulja;
  • dvije čaše šećera;
  • dvije kašike šećera;
  • dvije kašike kakaa;
  • jedna vrećica praška za pecivo;
  • jedna vrećica vanilin šećera;
  • 100 grama čokolade;
  • kockica maslaca ili margarina.

Priprema:

- OGLAS -

Najprije uključite rernu na 200 stepeni, a onda mikserom pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga, postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. Ponovo mutite mikserom sve dok ne dobijete jednaku smjesu.

Kada je smjesa spremna, podijelite je na dva jednaka dijela, pa u jedan dio stavite kakao prah. Namastite kalup i naizmjenično sipajte smjese. Kuglof je potrebno peći u rerni na 200 stepeni oko trideset minuta. Kada je kuglof gotov, prelijte ga istopljenom čokoladom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA