Praktičan su izbor i tokom praznika, budući da na hladnom i suhom mogu stajati čak pet dana. Ovaj jednostavan recept s tostiranim bademima trebao bi biti pravi izbor, budući da je popis sastojaka kratak, a aktivno vrijeme pripreme kraće od 30 minuta.
Od navedenih sastojaka ćete dobiti čak 40 prhkih keksića. Umjesto tostiranih badema možete iskoristiti i lješnjake, orahe ili indijske oraščiće.
Sastojci
- 225 g maslaca
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 75 g nasjeckanih badema
- 275 g glatkog brašna
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni i obložite lim papirom za pečenje.
U velikoj posudi izmiksajte maslac u pahuljastu smjesu pa dodajte šećer. Kad se sastojci sjedine, dodajte sitno nasjeckane bademe i so.
Na kraju postepeno dodajte brašno, kašiku po kašiku i lagano miksajte dok ne dobijete meku, ali kompaktnu smjesu koja se ne lijepi za prste.
Tijesto oblikujte u disk, omotajte ga folijom i stavite u frižider na barem sat vremena.
Rukama oblikujte kiflice i rasporedite ih po pripremljenom limu. Pecite otprilike 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Pustite da kiflice odstoje 15-ak minuta na limu, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu, piše miss7.