15 C
Sarajevo
23.09.2024

Božović: Vučićev “srpski etnički prostor” je eufemizam za Veliku Srbiju i opasnost za BiH

“Ukratko, poruke koje su Vučić i ljudi oko njega slali su u najmanju ruku očekivane. Vučić je rekao da je Sabor SPC-a obavijestio o svim razgovorima i pregovorima oko Kosova, i problem je što umjesto da to radi u Parlamentu on to radi pred popovima”, kaže Božovic.

Dakle, mišljenja je ovaj analitičar, mi ne znamo o čemu Vučić pregovara, jer Parlament nije imao priliku da razgovara o pregovorima i opcijama, ali popovi jesu.

“Sve je očiglednije da Vučić vodi tajne pregovore, da krije njihov sadržaj dok govori da je narod odbio njegovo rješenje koje nikada na glas nije odgovorio da narod zna šta je odbio”, smatra Božovic.

- OGLAS -

Suštinski, dodaje on, Vučić priprema teren za nešto, a za šta ostaje samo da nagađamo.

“On konstantno govori o tome da Srbija mora da dobije nešto za uzvrat (čemu?!) i bojim se da on tu ne misli na sjever Kosova, nego na Republiku Srpsku jer izjave koje daje, kao i uključivanje dežurne vašarske mečke Dodika u unutrašnja pitanja Srbije mogu da znače to”, kaže Božovic.

- Advertisement -

On dodaje da je opasno sve što Vulin i ostali govore o regionu jer sve to mnogo podsjeća na neke od izjava iz prošlosti.

“Vučić je poslije sastanka sa Sinodom pominjao “srpski etnički prostor” što je ništa drugo do eufemizam za Veliku Srbiju. Suštinski, Vučić, Vulin i oni koji ih okružuju nikada nisu odustali od ideje Velike Srbije”, ističe on.

Božovic napominje da Srbija nije prihvatila odgovornost za zločine iz prošlosti i da je u toku novi talas revizije, državnog veličanja ratnih zločinaca.

“Nedostatak jasnog određenja prema prošlosti, odnosno u slučaju Vučića i Vulina jedno groteskno odbijanje da su zločini problem, doveo nas je do ovoga gdje smo danas”, mišljenja je on.

Kada je u pitanju izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali ima srpski narod, on kaže kako je to opasna izjava.

“Što se tiče Vulinove izjave, ona je veoma opasna, ali se ni najmanje ne razlikuje od izjava koje su svojevremeno davali Mesić ili Grabar Kitarović. Ovakve izjave ni na koji način ne doprinose dobrosusedskim odnosima”, smatra naš sagovornik.

Božovic na kraju citira velikog književnika Danila Kiša o nacionalizmu.

“Danilo Kiš je svojevremeno napisao da je nacionalizam kolektivna i pojedinačna paranoja, i to objašnjenje koje je on dao odlično opisuje ovu situaciju u regionu”, zaključio je Luka Božovic.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA