11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Japanci razvijaju baterije koje se same obnavljaju

Naučnici iz Japana razvili su novi materijal koji bi mogao značajno produljiti životni vijek baterija i povećati njihov kapacitet. To bi moglo značiti prekretnicu ne samo za industriju prijenosnih uređaja poput pametnih telefona ili laptopa, već i za električne automobile, kamione pa čak i brodove.

Tipična baterija u sebi sadrži slojeve metalnih materijala. Kako prolazi kroz cikluse punjenja i pražnjenja, tako se u tim slojevima pojavljuju pukotine i krhotine koje smanjuju kapacitet baterije.

No naučnicisa Sveučilišta u Tokiju pokazali su da, ako se u bateriji koristi kisikov redoks-slojeviti oksid, nema raspadanja metala. Čak se slojevi metala počinju obnavljati.

- OGLAS -

Za industrije koje se oslanjaju na baterije, to bi moglo imati dalekosežne posljedice. Ne samo da bi baterije mogle imati dulji životni vijek, već bi se njihov kapacitet mogao višestruko povećati.

U prijevodu, baterije bi trajale dulje i davale više energije, a da pri tome ne moraju biti veće i robusnije no što su danas.

- Advertisement -

No na njihovu primjenu u svakodnevnom životu ipak ćemo morati pričekati. Barem dok naučnici iz Japana ne osmisle kako bi se nešto što su uspjeli dokazati u laboratorij moglo masovno primijeniti i u proizvodnji baterija.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA