1.6 C
Sarajevo
15.11.2024

Četiri recepta za lagani nedjeljni iftar

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. Danas vam donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga za iftar, piše Radiosarajevo.ba.

- OGLAS -

Francuska supa od povrća
Potrebno:
-200g bijelog graha
-200g žute boranije
-4 krompira
-Pola vezice peršuna
-1 crni luk
-1 manja tikvica
-3 paradajza
-1 manja prasa
-100g tjestenine (oblik po želji)
-1 čehne b.luka
-1 lovorov list
-Par listova svježeg bosiljka
-100ml maslinovog ulja
-So i biber

Priprema:
-Grah preko noći potopiti u hladnu vodu i sutradan ga skuhati na uobičajen način
-Ostalo povrće nasjeckati te propržiti na ulju,i pustiti da se sve skupa krčka 10-ak min.
-Dodati grah ,te naliti 2l vode (može voda u kojoj se grah kuhao)
-Kuhati sve skupa još 30-ak min.,a zatim dodati tjesteninu te kuhati dodatno još 15 min.
-Na kraju usitniti bosiljak,naliti mu malo ulja,promiješati i posuti odozgor po supi,također se može dodati i koji list svježeg peršuna

- Advertisement -

Pljeskavice od tunjevine
Potrebno:
-1 šolja tunjevine (ocijeđene)
-1 manja glavica ljubičastog luka (sitno nasjeckanog)
-1 mala čili papričica, sitno nasjeckana (sastojak po žlji)
-1 čehne b. luka, izgnječen
-1 jaje
-2 kašike paradajz pirea
-1 kašika kokosovog brašna
-So, biber

Priprema:
-Sve sastojke sipati u posudu i dobro izmešati tako da se svi sastojci sjedine.
-Nakon toga oblikovati pljeskavice,
-Redati u tepsiju obloženu masnim papirom
-Na svaku pljeskavicu staviti listić maslaca/putera
-Peći 10 min. u prethodno zagrijanoj rerni na 175C.
– Poslužiti uz svježa peciva, salatu i umake po želji.

Salata od riže
Potrebno:
*šolja 200ml
-1 šolja riže (može i divlja ili integralna riža)
-2 šolje sitno sjeckanog špinata
-1 šolja kuhanog graška
-1 crvena paprika
-2 čehna b. luka
-50 ml maslinovog ulja
-2 kašike sirćeta
-1 kašika soka od limuna
-So, biber

Priprema:
-Skuhati rižu i ostaviti je da se ohladi (možete koristiti i ostatke riže)
-Izrezati papriku na kockice i dodati je riži.
-Dodati grašak i špinat ,pa sve začiniti sa solju i biberom.
-Pospite maslinovim uljem, sitno rendanim bijelim lukom, limunom, sirćetom i dobro promiješati.

Kolač s orasima i eurokremom
Potrebno:
-4 bjelanca
-175 g šećera
-2 kašike brašna
-1.5 kašika kakaa
-1 kašika praška za pecivo
-200 gr isjeckanih oraha

Krem:
-4 žumanca
-1 jaje
-150 g šećera
-1.5 kašika mleka
-1.5 kašika kakaoa
-100 g putera

Glazura:
-100 gr eurokrema po izboru

Priprema:
-Umutiti bjelanca sa šećerom u čvrst šne, pa dodati brašno, pr. za pecivo, kakao i sjeckane orahe.
-Sve sjediniti lopaticom i od ove smjese peći 2 kore u kalupu 20 x 20 cm na 180 stepeni ,ili može se peći u plehu od rerne pa je vertikalno presjeći.Bitno je da se dobiju dvije kore
-Umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati mlijeko i kakao.
-Staviti na laganu vatru uz miješanje da se skuha fil.
-Ostaviti da se ohladi.Treba mu izmedju 5-10 minuta za kuhanje.
-Puter umutiti pjenasto pa mu postepeno dodavati ohladjen fil
-Krem premazati preko prve kore, pa poklopiti drugom, pa preko druge premazati omekšali eurokrem i ostaviti kolač da odmori bar 3h ,te ga onda poslužiti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA