12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Šefovi klubova tvrde: “Predsjedavajući Skupštine KS odbio zahtjev za sjednicom!”

Kako se navodi, zahtjev je poslat na adrese dopredsjedavajućih jer je predsjedavajući "ranije odbio zahtjev za zakazivanje sjednice".

Šefovi klubova SDA, DF-a i SBiH (Mahir Dević, Albin Zuhrić i Muamer Bandić) danas su uputili zahtjev za održavanje hitne sjednice povodom sigurnosne situacije u KS.

Kako se navodi, zahtjev je poslat na adrese dopredsjedavajućih jer je predsjedavajući “ranije odbio zahtjev za zakazivanje sjednice”.

“Zbog izuzetno loše sigurnosne situacije u KS, okarakterisane ubistvima, uličnim obračunima i nestalim osobama u posljednjih mjesec dana i u cilju poduzimanja vanrednih mjera kako situacija ne bi eskalirala, a građanima se pružio osjećaj sigurnosti, klubovi SDA, DF i SBiH su protekle sedmice uputili zahtjev za održavanje hitne sjednice Skupštine KS.

- OGLAS -

Na sjednici Kolegija Skupštine KS, koja je održana 9. 2. 2024. godine, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je samovoljno odbio zakazivanje sjednice, uz skandalozno obrazloženje kako je sigurnosna situacija stabilna i nema potrebe posebno raspravljati o njoj”, navedeno je u zahtjevu.

Dodaju još da je njegovo objašnjenje uvredljivo za sve zastupnike, ali i za građane KS.

- Advertisement -

“Njegovo dodatno objašnjenje kako je rasprava o sigurnosnoj situaciji nepotrebna jer smo protekle godine imali sjednicu sa temom sigurnosti u saobraćaju je u najmanju ruku uvredljivo i za zastupnike koji su tražili održavanje sjednice, kao i sve građane KS.

Imajući u vidu da je predsjedavajući odbio zakazati sjednicu, što je imao obavezu učiniti, upućujemo ispred zastupnika opozicije dodatni zahtjev vama, kako biste sjednicu zakazali u najkraćem roku.

Opozicija u Skupštini KS nijednog trenutka nije zloupotrebljavala sigurnosnu situaciju u kojoj se nalazimo, niti pokušavala koristiti atmosferu straha i uznemirenosti građana u političke svrhe, već isključivo zahtjevamo javnu raspravu kroz koju bi identificirali nedostatke u našem sigurnosnom i sistemu i pronašli rješenja za situaciju u kojoj se nalazimo”, poručeno je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA