12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Ukrajinci potopili ruski desantni brod pa poručili: “Slava Ukrajini” (VIDEO)

Prema dostupnim informacijama, napad se dogodio u Crnom moru u blizini grada Alupka na okupiranom Krimu. 

Veliki ruski desantni brod Cezar Kunikov potopljen je uz pomoć pomorskih bespilotnih letjelica Magura V5, izvijestila je odbrambena obavještajna služba Ukrajine.

“Odbrambena obavještajna služba Ukrajine, u suradnji sa svim komponentama Sigurnosnih i odbrambenih snaga Ukrajine, uništila je veliki desantni brod Cezar Kunikov, koji pripada Crnomorskoj floti agresorske države Rusije. Uspješnu misiju izvele su specijalne snage Grupe 13 Obavještajne službe odbrane Ukrajine”, stoji u priopćenju. 

“Na lijevom boku su nastale velike rupe i Cezar Kunikov je počeo tonuti. Simbolično je da je prije tačno 81 godinu (14. februara) ubijen ruski časnik po kojem je brod dobio ime. Okupatorska potraga i akcija spašavanje bile su neuspješne. “Slava Ukrajini”, poručili su ukrajinski obavještajci, koji su objavili i snimku udara. 

- OGLAS -

Dodali su kako se radi o jednom od najnovijih ruskih brodova. Brod je mogao primiti 87 članova posade, a sudjelovao je u ratovima u Gruziji, Siriji i Ukrajini. Na početku ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Cezar Kunikov bio je usidren u okupiranom Berdjansku i pretrpio je štetu kada su ukrajinske snage potopile desantni brod Saratov. 

Podsjetimo, rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su njihove snage protuzračne obrane noćas oborile šest dronova u Crnom moru. Istovremeno je više Telegram kanala javilo kako nešto gori u moru između Alupke i Katsivelija. 

- Advertisement -

Dva helikoptera Mi-8 također su navodno kružila nisko iznad vode u tom području. Kasnije je uočen i helikopter Ka-27 za potragu i spašavanje. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA