8 C
Sarajevo
23.10.2024

Zaključci iz Brisela: NATO ojačava svoju odbranu, uspostavlja i trening-centar u Poljskoj

Ključne poruke sa sastanka u Briselu: NATO-ov fokus na zaštiti Alijanse! Pomno se prati Rusija!
Razgovarano o sigurnosnim izazovima u Evropi: Alijansa potvrdila nastavak pružanja pomoći Ukrajini u kojoj još uvijek bjesni rat, pojačava i proizvodnju municije!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je konferenciju za medije nakon sastanka ministara odbrane zemalja NATO-a obznanivši ishode održanog sastanka.

Generalni sekretar NATO Alijanse, Jens Stoltenberg, ukazao je na historijski napredak u povećanju ulaganja u odbranu.

“Do kraja 2024. godine, saveznici će dodati više od šeststo milijardi dolara za odbranu. Očekuje se da će osamnaest saveznika potrošiti dva posto BDP-a na odbranu. Postoji potreba da se pređe sa sporog tempa na proizvodnju municije visokog tempa. Ovo pomaže Ukrajini i čini NATO jačim”, kazao je generalni sekretar Stoltenberg.

- OGLAS -

Jens Stoltenberg je govorio i o prijetnjama koje dolaze iz Rusije i o pojačanom fokusu na ovom području.

“Ne vidimo nikakvu neposrednu prijetnju Alijansi. NATO i dalje osigurava da u Moskvi nema mjesta za pogrešnu procjenu o našoj spremnosti da zaštitimo sve saveznike”, kazao je.

- Advertisement -

Generalni sekretar NATO Saveza obznanio je da će biti uspostavljen i trening-centar Sjevernoatlantskog saveza u Poljskoj.

“Odlučeno je da se oformi novi zajednički centar za analizu, obuku i obrazovanje NATO-a i Ukrajine u Poljskoj, kako bi podijelili lekcije iz rata u Ukrajini i stvorili strukturu za ukrajinske snage koje će učiti i trenirati zajedno sa svojim kolegama iz Alijanse. Nastavit ćemo raditi na sigurnosti Ukrajine, ali i na našoj sigurnosti”, zaključio je Stoltenberg.

Sastanak ministara odbrane NATO članica predstavlja svojevrsni uvod u veliki summit NATO-a koji je planiran za juli u Washingtonu, a na kojem će se govoriti o dugoročnim ciljevima Alijanse, ali i saveznika pojedinačno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA