8 C
Sarajevo
23.10.2024

Sattler oštro poručio političarima: “Bez tri zakona nećete u EU! Slijede ključne sedmice!”

Čović i HNS lansirali su svoj prijedlog Izbornog zakona! EU misija u BiH oborila prijedlog: "Nije zadovoljavajući!"
Salihović: "Od tri ključne sedmice, jedna je već prošla. Nije toliko do vremena... više je do volje... a kakvu retoriku slušamo od pojedinih lidera državne koalicije, volja je vrlo upitna."

U posjeti Banjoj Luci boravio je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler. Tom prilikom je podsjetio na to da je usaglašavanje triju zakona za BiH apsolutni minimum: Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima.

Pred predstojeću sjednicu Evropskog vijeća zakazanu za 21. marta, Sattler je poručio da svi trebaju da dijele isti osjećaj hitnosti te da su predstojeće sedmice ključne za zeleno svjetlo za pristupanje naše države EU.

“Koristim priliku da političke lidere na to podsjetim i iskreno se nadam da će se usaglašavanje finalizirati”, rekao je Sattler.

- OGLAS -

Izričito je poručio Sattler da su izmjene Izbornog zakona neosporan prioritet za EU.

“To je naš ključni prioritet iz Četrnaest ključnih prioriteta. Međutim, ne mislim da je moguće u ovom roku riješiti sva otvorena pitanja, pogotovo u dijelu koji bi podrazumijevao izmjene Ustava”, kazao je Sattler.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA