17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Netanyahu: Raspuštanje Kneseta neće uticati na veze sa SAD

Predsjednik SAD Donald Trump je izrazio žaljenje što premijer Izraela Benjamin Netanyahu nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju, pohvalivši ga kao “dobrog momka”, prenosi Slobodna Evropa.
– Šteta je što se dogodilo u Izraelu. Izgledalo je kao potpuna pobjeda za Netanjahua, koji je dobar momak, on je dobar momak. I sada su se vratili u fazu izbora. To je jako loše. Jer im to nije potrebno. Mislim da je isuviše nemirno tamo, to je teško mjesto – rekao je Trump.

Američki predsjednik je otvoreno podržavao Netanyahua u izborima, učinivši čitav niz koraka kako bi doprinio Netanyahuovoj popularnosti, navode izraelski mediji.

On je priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni na ceremoniji u Bijeloj kući uoči izbora 9. aprila.

- OGLAS -

Premijer Izraela rekao je Trumpovim savjetnicima za Bliski istok da na izraelsko-američke odnose neće uticati jučerašnji politički “dogođaj”, aludirajući na raspuštanje izraelskog parlamenta Kneseta i poziv na nove izbore nakon što nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju.

– Iako smo imali mali događaj prošle noći – to nas neće zaustaviti. Nastavićemo da radimo zajedno. Imali smo odličan, produktivan sastanak koji potvrđuje da naše savezništvo nikad nije bilo jače – rekao je Netanyahu, objavila je Ambasada SAD u Jerusalimu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA