17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Topić: Političari ucjenjuju EU! Kao da EU treba postati članicom BiH! Od njih ništa ne očekujem!

Topić: "Trebaju nam decenije da se mentalno oporavimo od politike secesije!"
Povodom današnjeg sastanka predsjednika i delegacija stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, politička analitičarka iz Banje Luke, Tanja Topić, rekla nam je da je od tih političkih aktera prestala bilo šta očekivati!

“Mislim da se oni poigravaju i sa našim živcima i sa vremenom! Igraju se i sa evropskim zvaničnicima. Oni se ponašaju kao da na raspolaganju imaju sve vrijeme svijeta! Od 2019. od Četrnaest prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije gotovo da ništa nije urađeno! Dobili smo poklonjen kandidatski status! Očekivali su da neko drugi uradi reforme, počeli su da ucjenjuju EU, kao da EU treba postati članicom BiH! Na kraju vidimo da oni ne odustaju od svojih ucjenjivačkih politika! I dalje će insistirati na njima bitnim stvarima, koje njima znače život ili smrt… dok građane BiH godinama vuku unatrag! Nazadovali smo na putu ka EU! To je taj paradoks!”, poručila je Topić.

O oprečnim izjavama, poput Dodikovih, koji u istoj izjavi kaže i da je opredijeljen za EU put, ali i to da svi Srbi jednog dana trebaju živjeti u jednoj državi, Topić kaže da je u krugu EU zvaničnika postojala bojazan da neke od prijetnji, kao što su secesija, ne budu sprovedene u djelo.

“Mislim da je dugogodišnja prijetnja refrendumom također izazivala strah kod određenih EU zvaničnika. Postojao je i onaj dio koji nije vjerovao u realnost te priče i onda je relativizirao opasnost koja dolazi od takvih politika. Te politike su bile toliko destruktivne da su iznutra razarale tkivo države BiH i posljedice su nesagledive! Nama će, bez obzira da li se ostvare te prijetnje ili ne, trebati godine i decenije da se oporavimo, a najprije mislim na oporavak mentalnog zdravlja!”, upozorila je Topić.

- OGLAS -

Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA