17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Tramp uvodi carine Meksiku, Obrador ga optužio za pretvaranje SAD u geto

Ovaj potez predstavlja dramatičnu eskalaciju njegove borbe za kontrolu nad valom od nekoliko desetina hiljada azilanata, među kojima su porodice iz zemalja centralne Amerike koje bježe od siromaštva i nasilja.

Tramp je objavio svoju odluku na Twitteru i u zvaničnom saopćenju, a ovaj razvoj događaja iznenadio je meksičke vlasti, jer je upravo danas počeo formalni proces ratifikacije trgovinskog sporazuma sa SAD i Kanadom.

Carina u visini od pet posto stupa na snagu 10. juna i bit će povećavana iz mjeseca u mjesec do nivoa od 25 posto do 1. oktobra ukoliko Meksiko odmah ne poduzme akciju, rekao je Tramp.

- OGLAS -

“Ukoliko kriza nelegalnih migracija bude riješena efikasnim akcijama Meksika, što će biti predmet naše procjene, carine će biti ukinute” – naglasio je američki predsjednik.


Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador odgovorio je pismom u kojem je rekao da je Trampova politika Amerika prije svih “zabluda” i optužio američkog lidera za pretvaranje SAD u geto koji stigmatizira zlostavljane migrante.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA