Ovo je najbolji recept za neodoljive bosanske lokume

- Advertisement -

Lokumi su stari bosanski slatkiš koji se vrlo lako priprema. Potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka kako biste dobili ovaj tradicionalni kolačić koji se topi u ustima. Možete ga dodatno obogatiti uz dodatak mljevenih orašastih plodova kao što su orasi ili bademi.

Sastojci koji će vam biti potrebni za lokume su:

  • oko 500 grama brašna;
  • šest kašika šećera u prahu;
  • 250 grama maslaca;
  • jedan prašak za pecivo;
  • dva bjelanca.

Priprema:

- OGLAS -

Najprije mikserom umutite bjelanca u čvrst snijeg, a onda dodajte četiri kašike šećera u prahu, pa ponovo kratko umutite dok se šećer ne istopi.

U drugu posudu stavite omekšali maslac i vanilin šećer te kratko umutite. Potom smjesu od maslaca i vanilin šećera stavite u posudu s umućenim bjelancima i dodatno mutite mikserom dok ne dobijete jednaku smjesu.

- OGLAS -

Potom, u tu smjesu stavite 250 grama brašna i prašak za pecivo. U ovu smjesu također možete dodati i mljevene orašaste plodove. Ostatak brašna postepeno dodajte dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi.

Rukom odvojite kuglice tijesta koje su otprlike veličine oraha. Napravite željeni oblik i redajte ih u tepsiju. Pecite ih na 120 stepeni oko sat vremena. Pečene lokume ohladite i pospite s ostatkom šećera u prahu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA