21.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Egipatske snage sigurnosti ubile četvoricu džihadista na sjevernom Sinaju

Egiptske snage sigurnosti ubile su četvoricu sumnjivih džihadista na nemirnom sjevernom Sinaju koji su učestvovali u smrtonosnom napadu na policijski kontrolni punt u ovoj sedmici, saopćilo je u subotu ministarstvo unutrašnjih poslova.
U saopćenju se navodi da su oni ubijeni u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti koje su izvodile raciju u zgradi koju su dihadisti koristili kao skrovište u gradu El-Arish i da su zaplijenjene tri borbene puške i eksplozivi.

– Od napada na kontrolni punkt u srijedu za koji je preuzela odgovornost Islamska dražva, jugozapadno od prijestonice sjevernog Sinaja El-Arisha, snage sigurnosti ubile su ukupno 26 terorista – saopćilo je ministarstvo

Sjeverni Sinaj na istoku Egipta dugo vremena je žarište pobune koju predvode militanti u savezništvu s Islamskom državom.

- OGLAS -

Vojska je u februaru 2018. pokrenula ofanzivu protiv militanata širom zemlje.

Sudeći po zvaničnim brojkama, oko 650 militanata je ubijeno od početka operacije, dok je pedesetak vojnika izgubilo živote.

- Advertisement -

Nikakve nezavisne statistike nisu dostupne u regiji nepristupačnoj za novinare, što izuzetno otežava potvrdu broja žrtava, prenosi AFP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA