13 C
Sarajevo
24.09.2024

“Mamića spašavaju dužnosnici, bit će slobodan još dugo”

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem i određivanjem pritvora nekadašnjem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj tjeralici, nego je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje, dok je Mamić novinarima rekao kako se radi o politički motiviranome procesu protiv njega.

Po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH je odbio zahtjev za Mamićevim izručenjem, kao i određivanjem pritvora što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.

Sva se njegova sljedba, a ona je brojna, moćna i utjecajna, ovih dana posvetila traženju odgovora na jedno jedino pitanje: kako spriječiti njegovo izručenje u “hrvatski kazamat”…

- OGLAS -

Već činjenica da je optužnica protiv Mamića potvrđena tek iz sedmog pokušaja dovoljno govori koliko su bile male šanse da se Mamić vrati u Hrvatsku. “Nema teorije da Zdravko Mamić bude izručen dok je Josip Grubeša ministar pravosuđa BiH”, rekao je prije nepunih mjesec dana expresov dobro upućeni izvor iz BiH. I pogodio!

Naime, bez obzira na odluku BiH sudova, kad se okrivljenik protivi izručenju, konačnu odluku mora donijeti ministar pravosuđa BiH. S obzirom na to da pravosuđe vode dužnosnici, koji ne pripadaju HDZ-ovcima sklonima Andreju Plenkoviću,  izvor je bio  već tada uvjeren da će Mamić i dalje uživati slobodu u BiH. Očito će mu sloboda potrajati jer još nije formirana izvršnu vlast na državnoj razini.

- Advertisement -

Nikako se ne uspijeva održati sjednica Vijeća ministara jer se na njima ne pojavljuje nitko od ministara iz HDZ-a BiH. Tačnije, hrvatski ministri na te sjednice ne dolaze od početka aprila. Dok god u BiH vlada rasulo u izvršnoj vlasti, očito je da Mamić neće vidjeti Hrvatsku. Ovo je drugi put da se traži Mamićevo izručenje nakon nepravomoćne presude kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora. Prvi put ga je od izručenja spasilo dvojno državljanstvo, a sad ga je izgleda spasio jedan dužnosnik.

Mamić bi se od izručenja, da je odluka u utorak bila drukčija, mogao spasiti i bijegom kod nekog od jataka u BiH. No ta je opcija teška, rizična, skupa i značila bi neku vrstu polurobije za bjegunca. Zamisliv je i njegov bijeg u inozemstvo, u neki od ekstradicijskih rajeva. U ovom trenutku postoji samo šest priznatih država na svijetu koje nisu članice Interpola, a to su Sjeverna Koreja, Mikronezija te četiri manje oceanske države – Kiribati, Palau, Tuvalu i Vanuatu, pa su to ujedno jedina mjesta na kojima bi Mamić bio sto posto siguran da neće biti uhićen.

Ako bi bio uhićen negdje na području Europske unije, bio bi izručen Hrvatskoj najkasnije u roku od 60 dana, kako to nalažu pravila EUN-a, no ako bi bio uhićen izvan Europske unije, tad izručenje ide preko crvene tjeralice, i ako do njega uopće dođe, cijeli postupak može potrajati mjesecima ili godinama.

Hrvatska je, puna čuda – Milan Bandić početkom ove godine junački bježi grobaru s lopate, a prije koji dan pentra se po Dinari kao divokoza. Ivo Sanader u sudnicama se hvata štaka, a u zatvoru igra ping pong s bivšim inspektorom Dolačkim. I Mamića smo već viđali sa štakama…

Ako bi bolest bila nedovoljno jak argument, Mamić će se moći braniti i tvrdnjama o političkom progonu u Republici Hrvatskoj. Taj je argument koristio i Ivica Todorić, ali mu nije pomogao. No Todorić je u zatvoru odležao 12,99 dana, i sad se brani sa slobode, a najavljuje i pohod na vrh vlasti. On je uvijek bio prijatelj vlasti, kao i Mamić, pa bi teško bilo naći sud koji će povjerovati u tvrdnje o progonu, posebno kad se sjetimo kako je Mamić cvrkutao o Kolindi:

“Kolinda je nešto najljepše što se dogodilo Hrvatskoj”, toplim je i nježnim glasom izgovorio Zdravko Mamić nakon njezina izbora na čelo države.

Na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović zvučao je još lirskije:

“Ona je vjesnik nove nade. Ima dobrotu, emociju…”

Mamić je bio donator Kolindine kampanje i organizator proslave njezina rođendana, tuluma koji će godinama kasnije proizvoditi političke posljedice. Navodno se njihov odnos intenzivirao u predsjedničkoj kampanji. Zdravko Mamić jedan je od njezinih važnijih donatora. Službeno joj je donirao 10.000 kuna.

Neki “zlobnici” tad su tvrdili da je ipak riječ o mnogo izdašnijem iznosu, pa se tako spominjalo da je Mamić izdvojio čak pet miliona kuna. No za to nije bilo potvrde, pa je očito riječ o špekulaciji. Kolinda Grabar Kitarović u jeku predsjedničke kampanje izjavila je da neće vratiti donaciju Zdravka Mamića.

“Zašto bih vratila? Oprostite, sve su donacije transparentne i sve su prijavljene Državnom izbornom povjerenstvu. Čemu uopće takvo pitanje”, uzvratila je novinarima.

Na dodatno pitanje je li joj Mamićev novac sporan s moralne strane Kolinda je izrekla znakovitu rečenicu:

“Politika se ne bi trebala miješati u sport.”

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA