11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Prijeteći plakati u Moskvi: „Francuzi, ne ponavljajte greške svojih predaka“ (FOTO)

Plakati koji pozivaju Francuze da “ne ponavljaju greške (svojih) predaka” boreći se protiv Rusije u Ukrajini postavljeni su u blizini francuske ambasade u Moskvi, javila je agencija AFP

„Francuzi, ne ponavljajte greške svojih predaka, njihova sudbina je poznata“, piše na plakatima okačenim u aveniji gdje se nalazi francuska ambasada u Moskvi, a ima ih na obližnjoj autobuskoj stanici.

Pored natpisa je crno-bijela fotografija, na kojoj se vidi čovjek u crnoj beretki i džemperu, sa trobojnom značkom na ruci.

- OGLAS -

On je predstavljen kao dio „Francuza (koji) su se već borili protiv Rusije zajedno sa nacistima“.

Plakat također poziva francuske vojnike da se predaju ruskoj vojsci.

- Advertisement -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas se osvrnuo na ove antifrancuske proteste tokom posjete Kongu.

„Dok sam vam odgovarao, stigla je još jedna vijest“, rekao je Lavrov novinarima.

Ruski ministar je dodao da su se u blizini francuske ambasade u Moskvi pojavili plakati koji pozivaju francuske vojnike da postanu zarobljenici.

Francuska ambasada u Moskvi nije za sada reagovala.

Ti plakati dolaze usred obnovljenih francusko-ruskih tenzija oko mogućeg slanja francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu.

Prošle sedmice je glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao da će Francuska „uskoro“ poslati instruktore.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je, međutim, ubrzo potom pojasnilo da je slanje instruktora „još uvek tema razgovora“ sa Francuskom i drugim zemljama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je također nekoliko puta ukazao na mogućnost slanja zapadnih snaga u pomoć Kijevu.

Od tada je Rusija pojačala svoja upozorenja Francuskoj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas isključio da bi ruske snage mogle da napadnu francuske instruktore.

Krajem aprila direktno na zidovima ambasade Francuske osvanule su slike lobanja i slova „Z“ koje simbolizuju podršku ruskoj vojsci u Ukrajini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA