17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Helez ponovo apelira: “BiH mora imati putpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje”

Helez je naglasio da Bosna i Hercegovina mora imati putpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane, Zukan Helez, u okviru službene posjete Republici Bugarskoj održao je sastanak i s čelnicima kompanije THALES, koja se bavi proizvodnjom i prodajom radara za kontrolu neba.

Ministar Helez je zahvalio čelnicima ove kompanije na srdačnom dočeku, a tokom sastanka je naglasio da Bosna i Hercegovina mora imati putpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje.

“Već ranije je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pokrenulo inicijalne korake sa ovom kompanijom za kupovinu radara. Tokom posjete imali smo priliku da se upoznamo sa karakteristikama radara koje proizvode. Radar GM400, dugog dometa, i radar GM 200, srednjeg dometa, zadovoljavaju potrebe naše države za kontrolu neba”, kazao je Helez.

- OGLAS -

Ministar Helez je naglasio da su za kupovinu jednog takvog rada potrebna značajna finansijska sredstva, ali ne sumnja da će uskoro BiH imati potpunu kontrolu neba zahvaljujući pomoći prijatelja i partnera Evropske unije, prvenstveno kroz EU fond (European Peace Facility), saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA