15 C
Sarajevo
20.09.2024

Je li “odzvonilo” Nenadu Nešiću: Sjednica Parlamenta zakazana 20. juna, na dnevnom redu njegovo smjenjivanje

Za ovakvu odluku bi bila potrebna većina u oba doma Državnog parlamenta.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će održana 20. juna.

Jedan od prijedloga je i onaj od Kluba SDA za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića kada je na jednoj srbijanskoj televiziji vrijeđao vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici.

“Posebnu težinu u cijelom ovom slučaju bez presedana ima činjenica da je to učinio sa pozicije ministra u Vijeću ministara BiH, koji svojim resorom treba da garantuje sigurnost i mir svim građanima BiH, a ne da raspiruje međunacionalnu mržnju negirajući zločin genocida”, navodi se u objašnjenju zahtjeva za Nešićevu smjenu.

- OGLAS -

Za ovakvu odluku bi bila potrebna većina u oba doma Državnog parlamenta. Prijedlog amandmana II na Ustav BiH koji je predložio Klub DF također je dio dnevnog reda te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima koji je predložio Nihad Omerović.

Tu je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH i Prijedlog dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Advertisement -

Zastupnici trebaju razriješiti i Marina Vukoju s pozicije sekretara Zastupničkog doma nakon njegovog imenovanja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine gdje je položio zakletvu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA