15 C
Sarajevo
20.09.2024

Magazinović o “svesrpskom saboru”: Dodik i Vučić će poraze maskirati u pobjede i u mraku se vratiti u realnost

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) komentarisao je ono što su vlasti Srbije i RS nazvale “svesrpski sabor”, a koji će biti održan danas u Beogradu.

Očekuje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) na ovom događaju govoriti o onome o čemu uvijek govore.

“Danas će na ‘svesrpskom saboru’ (jer bi samo ‘srpski sabor’ valjda bio nedovoljno srpski) Vučić i Dodik govoriti o ugroženosti, nužnom jedinstvu, otporu, negirati genocid u Srebrenici, osporavati prijem Kosova u Vijeće Evrope, ponavljati da je Kosovo Srbija i tako u krug”, konstatovao je.

- OGLAS -

Napomenuo je da je riječ o istom onom Dodiku koji je 1996., govoreći o Haškom tribunalu i osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću izjavio:

“Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju dogovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar, pa neka svako ispašta zbog zločina koji je počinio”.

- Advertisement -

Magazinović je napomenuo da je to isti onaj Dodik koji je 2007. izjavio:

“Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio Sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica”.

Za Vučića je istakao da je to isti onaj čovjek koji je u maju prošle godine dogovorio Ohridski sporazum za koji je Magazinović naglasio da je u njemu jasno navedeno da se Srbija “neće protiviti članstvu Kosova ni u jednom međunarodnoj organizaciji”.

“Isti Dodik i Vučić će (sve)srpski sabor zatvoriti (svesrpskim) vatrometom, osjećati zadovoljstvo jer su još jednom, bar na kratko, svoje poraze maskirali u pobjede, a onda se u mraku vratiti u realnost koju čine činjenice i istine koje postoje bez obzira šta oni o tome imaju reći”, zaključio je Magazinović.

Podsjećamo, na “svesrpskom saboru” prisustvovat će svi visoki zvaničnici Srbije i RS-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA