12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

Potvrđeno: Sebija Izetbegović nije kandidatkinja SDA za gradonačelnicu Sarajeva

Safet Softić, delegat u Domu naroda državnog parlamenta bio je gost u “Jutru za sve” na BHRT-u kod urednika Zvonka Komšića.

Softić, predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, govorio je o izborima koji su zakazani u oktobru, s posebnim fokusom na Sarajevo i na moguće promjene ako PDP dobije četvtog delegata. 

Softić se osvrnuo na pitanje hoće li SDA odustati od kandidata za načelnika općina u zamjenu za gradonačelnika, rekavši da je pitanje gradonačelnika vrlo važno u čitavoj priči.

- OGLAS -

Na pitanje da li je SDA spremna odustati od određenih kandidata, ali zauzvrat da traže “garanciju” prilikom izbora gradoanačelnika, kazao je: 

“To je međusobna podrška. Teško je razgovarati o takvom aražmanu, a da se ne uključi pitanje gradonačelnika.”

- Advertisement -

Dodao je da je SDA spremna na takav dogovor i potvrdio da Sebija Izetbegović nije kandidatkinja SDA za gradonačelnicu Sarajeva, već da će to biti  ,najvjerovatnije, Faruk Kapidžić.

“Postoji puno te zlobe kada se spomene Sebija Izetbegović. Ja ne znam da se Sebija Izetbegović i pojavila kao kandidat SDA za gradonačelnika. U ovom političkom miljeu, ljudi vam stave neki teret na leđa. Gospodin Faruk Kapidžić bi mogao biti kandidat i ko ima sasvim pristojne referense ta takvo mjesto”, kazao je Safet Softić.

Rekao je da će SDA doći na sjednicu Doma naroda, pod uslovom da budžet bude na dnevnom redu, a komentarisao je i odnos snaga u slučaju da PDP dobije četvrto mjesto.

“Puno bi se promijenilo ako bi došlo do toga” – naveo je on te potvrdio da bi se otvorili novi razgovori.

Softić je naveo i kako je uvijek “vrelo na političkoj sceni” te da su oktobarski izbori razlog da to bude nekoliko stepeni iznad prosjeka.

O izborima u Srebrenici smatra da probosanske stranke trebaju imati jednog kandidata. 

“Ne da trebaju, moraju imati” – kazao je Softić.

Lokalni izbori u BiH su 6. oktobra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA