20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Slovenija će Palestini poslati 2,5 miliona eura pomoći

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je da će njegova zemlja izdvojiti dodatnih 2,5 miliona eura za pomoć Palestini kroz različite programe Ujedinjenih nacija.

Golob je rekao da rezolucija o Gazi, koju je u ponedjeljak usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, daje nadu za rješenje o dvije države.

Pahor je to izjavio na marginama konferencije o humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze u Jordanu nakon što je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju za prekid vatre u Gazi.

- OGLAS -

Za je glasano 14 članova Vijeća sigurnosti, dok je Rusija jedina bila suzdržana tokom glasanja.

Robert Golob se u međuvremenu u Jordanu sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, s kojim je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Palestini. Abbas se Pahoru i Sloveniji zahvalio na priznanju Palestine kao države.

- Advertisement -

“Odluka o priznavanju palestinske države doprinijet će očuvanju rješenja o dvije države, koje je sistematski uništavano te će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, mira i stabilnosti za sve”, rekao je Abbas.

Golob je rekao da njegova zemlja podržava legitimna prava palestinskog naroda i naglasio da Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje i stvaranje nezavisne države na svojoj zemlji.

On je također naglasio nophodnost uspostavljanja primirja u Pojasu Gaze i slanja humanitarne pomoći palestinskom narodu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA