24 C
Sarajevo
21.09.2024

Amerika šalje Ukrajini još jedan raketni sistem “Patriot”

Zvaničnici su rekli da je predsjednik Joe Biden odobrio taj potez.

Sjedinjene Države će Ukrajini poslati još jedan raketni sistem Patriot, izjavila su u utorak dvojica američkih zvaničnika, odgovarajući na očajničke pozive Kijeva za većom protuzračnom odbranom dok se bori protiv intenzivnog ruskog napada na sjeveroistočnu oblast Harkova.

Zvaničnici su rekli da je predsjednik Joe Biden odobrio taj potez. To bi bio drugi Patriot sistem koji su SAD dale Ukrajini, iako je Pentagon rutinski davao neotkriveni broj projektila za taj sistem. Drugi saveznici, uključujući Njemačku, također su obezbijedili sisteme protuzračne odbrane, kao i municiju za njih.

Dvojica američkih zvaničnika govorila su pod uvjetom anonimnosti jer odluka nije javno objavljena. Odluku je prvi objavio The New York Times, prenosi AP.

- OGLAS -

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se krajem prošlog mjeseca založio za dodatne Patriot sisteme proizvedene u SAD-u, tvrdeći da će oni pomoći njegovim snagama u borbi protiv blizu tri hiljade bombi koje Rusija lansira u zemlju svakog mjeseca.

“Da imamo ove moderne Patriot sisteme, [ruski] avioni ne bi mogli da lete dovoljno blizu da bacaju ‘kližuće’ bombe na civilno stanovništvo i vojsku“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u španskoj prijestolnici.

- Advertisement -

SAD rutinski vrše pritisak na saveznike da obezbijede sisteme protuzračne odbrane Ukrajini, ali mnogi nerado odustaju od visokotehnoloških sistema – posebno zemlje u istočnoj Evropi koje se također osjećaju ugroženim zbog Rusije.

Sjedinjene Američke Države također su oprezne da ne daju previše sistema protuzračne odbrane, jer se koriste u cijelom svijetu za zaštitu američkih snaga i saveznika.

Generalmajor Pat Ryder rekao je novinarima u ponedjeljak da će potreba Ukrajine za protuzračnom odbranom biti tema sastanka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA