10.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Čavalić: Vučić je Svesrpskim saborom napravio šou! Sporno što je održan zbog Rezolucije o Srebrenici!

Čavalić: Cijene sve skuplje!
Govoreći o Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru, Admir Čavalić, ekonomski stručnjak i federalni zastupnik, gostujući u Bosanskom vjestniku, poručio je da ima deset ekonomskih zaključaka u kojima se možemo složiti, ali da je s političkog aspekta sporran povod održavanja Sabora. “Svesrpski sabor je poslužio Vučiću da napravi šou, spektakl! Svaki ekonomski cilj Deklaracije priča priču koju i mi imamo, a to je da smo u ozbiljnim problemima po pitanju odlaska radne snage, po pitanju nedostatka investicija i loše infrastrukture! Te tri stvari povezuju obje strane Drine i one se ne rješavaju preko sabora, nego reformi! Ali lakše je praviti sabore, nacionalne teme uvijek su interesantne, lakše je pričati o njima, ali moramo znati šta puni naše novčanike! Sporan je povod održavanja Sabora, a to je usvajanje Rezolucije o Srebrenici! Njima na čast! To je civilizacijsko dostignuće! Vraćat se na to, stavljati neke bilborde sa score-om, to je degutantno!”

Danas je Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, čime se nastavlja rad na unaprjeđenju prava penzionera i osiguravanju pravednog i transparentnog penzijskog sistema. Čavalić nam je pojasnio šta ovo praktično znači.


“Idemo u skladu sa presudom Ustavnog suda! Želimo tehnički omogućiti penzionerima da zasnuju radni odnos, a da primaju svoje benefite penzije! Dolazi vrijeme, mijenja se tržište rada, svako će manje-više raditi u određenom trenutku, to se u Hrvatskoj već dešava! Ima gradova gdje penzioneri preuzimaju ključne funkcije! Na tržište rada uključeni i studenti i penzioneri, a treća faza će biti migrant”, poručio je Čavalić.


Uputio je apel nadležnima da vode računa kod zapošljavanja penzionera, da se ne bi desio neželjeni i diskriminatorni disbalans, koji bi značio da on isa najnižom penzijom rade nisko plaćene teške fizičke poslove, a oni koji imaju visoke penzije dobiju npr. savjetničke pozivije, koje su također jako dobro plaćene.

- OGLAS -


Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA